Moeilijke start, maar daarna kon ik het haast niet wegleggen.

leen_leest 25 mei 2025
Ik las ‘De vrouw in de kooi’, een Scandinavische thriller geschreven door Jussi Adler-Olsen. 7
Het is het eerste deel in de ‘Serie Q’.

Brigadier Carl Mørk werkte al jaren voor de dienst moordzaken in Kopenhagen als tijdens een interventie hijzelf gewond geraakt, maar zijn naaste collega’s minder goed ervan afkomen. Eentje werd verlamd voor het leven en de andere sterft. Bovendien werd de dader nooit gevonden.

Als hij terug aan het werk gaat, is er eigenlijk geen land mee te bezeilen en dankzij nieuwe subsidies van de overheid krijgt zijn chef het plan om ‘afdeling Q’ op te richten. Een splinternieuwe dienst die bedoeld is om ‘cold cases’ op te lossen met als enige werknemers brigadier Carl Mørk en de burger Assad die fungeert als een soort manusje-van-alles.

Ze besluiten als eerste de zaak rond de verdwijning van politica Merete Lynggaard onder de loep te nemen. Het onderzoek zit vol hiaten en niet onderzochte pistes. Ook ontdekken dat de zaak niet enkel om Merete Lynggaard gaat, maar dat er nog andere personen bij betrokken zijn.

Ik vond het aanvankelijk moeilijk om erin te komen. Veel moeilijke namen en verschillende zaken door elkaar, maakte dat ik me moeilijk kon focussen.

Het gaat zowel om een huidige zaak bij afdeling moordzaken (waar Carl Mørk eigenlijk niet meer voor werkt, maar hij geeft soms wat advies), ook zijn eigen cold case natuurlijk en een beetje over de dader waar hij en zijn collega’s zelf slachtoffer van waren. Maar eens ik wat mee was met alles was het moeilijk om weg te leggen.

Een meerwaarde vond ik dat we ook flashbacks kregen vanuit het standpunt van Merete Lynggaard waardoor die zaak ‘echter’ werd en naarmate het boek vorderde steeds duidelijker werd hoe gestoord haar ontvoerder is.

Mijn favoriet personage is toch wel Assad. Carl Mørk was een verbitterde, norse brigadier die aanvankelijk gewoon zijn dagen wilt slijten op kantoor. Assad is wat mysterieus en een echte meerwaarde in het onderzoek. Gelukkig heeft hij wel het dossier gelezen. Ik vrees dat de zaak nooit opgelost was geraakt zonder Assad. Dus hopelijk is dit een personages dat de komende boeken ook steeds van de partij is.

Meer recensies van leen_leest

Om haar baan als video producer te redden, gaat Katie in zee met reddingszwemmer Hutch. Het enige probleem? Ze kan niet zwemmen. Wat begint als een leugentje om bestwil verandert al snel in een web van bedrog.