Liefde in tijden van oorlog

leentje4trixie leentje4trixie
12 mrt 2020

Maggie Brookes schreef eerder gedichtenbundels en ook dit verhaal werd eerst een gedicht.
Het verhaal over een meisje dat als jongen verkleed de krijgsgevangenkampen en de dodenmars overleefde liet haar niet los Maggie vond dat ze hier meer mee moest doen en begon research te doen om de echtheid naar bijzonderheden en details te controleren.
Sydney Reed vertelde haar dit bijzondere verhaal maar kon niet zeggen wie Izzy was en waar ze vandaan kwam Maggie Brookes hoopt dat mensen die dit boek lezen Izzy en Bill herkennen en zich bekend maken.

Tsjechoslowakije 1944 Izabela en haar moeder krijgen bezoek op hun boerderij van een Duitse kapitein die hen hun hulp aanbied voor het vele zware werk.
De boerderij bevind zich in door Nazi's bezet gebied en voor hun eigen veiligheid kunnen ze de hulp niet weigeren.
Izzy en haar moeder zijn alleen op de boerderij nadat haar vader en broer zich bij de Partizanen aansloten en alle hulp is welkom.
Een groep Britse krijgsgevangenen melden zich de volgende morgen onder strenge bewaking van de (gladde) kapitein op het erf en hierbij is ook Bill.
Het is geen liefde op het eerste gezicht maar er gebeurt(gevoelsmatig)wel iets.
Maandenlang word er hard gewerkt op het land en groeit de verliefdheid ze bedenken een geweldig plan (daar lijkt het in eerste instantie toch op)om bij elkaar te blijven.

Maggie brookes hanteert een fijne schrijfstijl en is geweldig in het tot in de details vertellen van dit verhaal met maar een beetje fantasie zie je de beelden van personen , plaatsen en landschappen zo voor je verschijnen.
Maggie heeft research gedaan om dit verhaal zo waarheidsgetrouw als mogelijk te vertellen.
Het boek is opgedeeld in vier delen zo kan je volgen waar Izzy en Bill zich bevinden.
Izzy verteld jou haar verhaal en het lijkt wel of ze het mij persoonlijk vertelde.
Bill zijn deel word door een derde verteld mij heeft het niet gestoord het voelde alsof ik er bij stond en mocht meeluisteren.
Ik hoor over dit verhaal dat het pas in het derde deel echt interessant en meeslepend word dat pas dan de spanning stijgt en dat de eerdere delen moeizaam waren iets waar je doorheen moet.
Dat heb ik niet zo ervaren voor mij was dit boek van in het begin echt iets waar ik direct mee was met het verhaal het had me vast en liet me niet meer los het hoort allemaal samen zonder het begin was er ook geen einde.
Het mooie in dit verhaal is dat Izzy van een naïef koppig meisje(noodgedwongen) veranderd in een zelfstandige wijze vrouw.Ook de verbondenheid liefde en vriendschap zijn vast verankerd en verweven.
Maggie heeft de personages goed gekozen ze zijn allemaal van belang om er een goed verhaal van te kunnen maken.
Dit soort oorlogsverhalen zie je niet(vaak)verschijnen en alhoewel je het niet wil meemaken was het een mooi verhaal.
Het is gebaseerd op waargebeurde feiten al blijft het gissen wie Izzy is waar ze vandaan kwam en of het allemaal waar zou zijn.
Ik geloof dat het kan maar omdat je van horen zeggen niet alles kan weten geloof ik wel dat we niet alle feiten kennen en Izzy dus meer gevaar liep of zelfs meermaals (bijna) door de mazen van het net kon glippen.
Ik blijf bewust vaag omdat ik niet wil spoileren en jullie het boek maar moeten lezen als je wil weten waarover dit gaat.
Hopelijk heb ik jullie nieuwsgierig gemaakt.

Quote: De kapper legt een vies stuk handdoek op mijn schouders en pakt zijn schaar op.
Hij tilt één van mijn krullen op en roept naar de bewaker Shirley Temple is er niks bij.
Alle ogen wenden zich naar mij.Nu zullen ze toch wel zien dat ik een meisje ben?
Hij heeft al een hele tijd geen schaar van dichtbij gezien',grapt Bill.
Ik plak een grijns op mijn gezicht.Hoe kan Bill nog lachen? Herinnert hij zich de dag dan niet dat hij mijn
haar knipte zo zacht en eerbiedig toen hij zei dat hij mij lief vond met mijn korte krullen? ..........
En nu zit hij hier in luilekkerland!

Meer recensies van leentje4trixie