Een hartverscheurend verhaal met een muzikaal randje
Kinderen van de straat - Xavier-Laurent Petit
Wat een hartverscheurend verhaal is dit. De schrijver neemt je mee in het leven van 3 straatkinderen die dag in dag uit proberen uit de handen van de ‘Macaco’s’ te blijven. Wanneer Saturnino op een dag toch gepakt wordt, is daar ineens Romero Villandes, een dirigent, die hem en zijn vrienden onder zijn hoede neemt.
Muziek van bekende componisten als Johan Strauss, Amadeus Mozart en Vivaldi spelen een belangrijke rol in het leven van deze straatkinderen. Ze leren muziekinstrumenten te bespelen in de muziekschool van de Maestro. De Radetzkimars blijft gedurende het hele verhaal in je hoofd zitten.
Maar naast deze muzikale geluksmomenten proberen de kinderen vooral elke dag te overleven. Ze zijn straatarm en komen regelmatig in opstand tegen de rijken, de president en zijn ‘macaco’s’. Een wereld waarin drugs, corruptie, armoede en geweld helaas een veel te grote rol spelen.
Dit verhaal is heftig, hartverscheurend maar met een vrolijke noot geschreven. De tekst leest vlot en voor de Spaanse woorden die gebruikt worden in het verhaal, is achterin het boek een woordenlijst opgenomen. Het is een boek dat je niet zomaar kunt wegleggen.
Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurde gebeurtenis uit 2003. Een Boliviaanse dirigent richtte een muziekschool op voor straatkinderen. Tijdens de rellen van 2003 vloog de muziekschool in brand.
Ik vind het zeker een boek om voor te lezen. Het is geschikt voor kinderen vanaf eind groep 6. Een boek om over na te denken.