Prachtig verhaal over loslaten van anderen en vasthouden aan jezelf
Nachtfietser - Brenda Heijnis
'Kon ik deze avond maar verfrommelen en weggooien in de prullenbak. Samen met alle andere avonden van de afgelopen twee jaar.'
Dit verhaal gaat over Sammie. Haar ouders wonen sinds kort niet meer bij elkaar. Sammie woont bij haar vader, haar zus woont nu bij haar moeder. Twee jaar geleden overleed haar broertje Sebas. Sindsdien is niets meer hetzelfde.
Ook bij Toon thuis is er van alles veranderd sinds zijn halfbroer Jesse niet meer thuis mag komen.
Sammie en Toon proberen van alles om ervoor te zorgen dat alles weer wordt zoals het was. Maar is dat wel de bedoeling?
'Jullie bedoelen een heleboel. Dat is precies het probleem.'
Het verhaal is vlot geschreven. Wanneer je eenmaal begonnen bent, wil je het boek niet meer wegleggen. Wat is er met Sebas gebeurd? Waar is Jesse? Komt het allemaal weer goed?
Het verhaal is ook verdrietig. Twee families die niet meer compleet zijn. Hoe ga je om met dit verlies, de veranderingen die dit met zich meebrengt en hoe zorg je ervoor dat je jezelf niet verliest?
Maar het verhaal is ook positief. Sammie en Toon sluiten een bijzondere vriendschap met elkaar en met een aantal daklozen uit de stad.
'Als je niets meer te verliezen hebt, blijft alleen het huidige moment over. Dat is overzichtelijk.'
Een heel mooi verhaal over het loslaten van anderen en het vasthouden aan jezelf.
'Gewoon een beetje ruimte geven. Je moet het toch zelf doen.'
'Jullie bedoelen een heleboel. Dat is precies het probleem.'