Een vrolijk, inspirerend boek dat laat zien dat leren niet altijd op een stoel hoeft!

leesjufyvonne 25 januari 2026
Het komt door de mieren! - Tineke Honingh

Wat een heerlijk herkenbaar verhaal voor in de klas! In dit boek volgen Pam en haar klas een rij van twintig mieren. Eerst zijn het er nog maar achttien… dan zestien… Waar gaan die mieren naartoe? Terwijl de meester probeert zijn rekenles uit te leggen, raken steeds meer kinderen betrokken bij het mysterie van de mieren. De meester wordt steeds bozer, tot hij ontdekt dat zijn leerlingen wél hebben gerekend, maar op hun eigen manier.

Dit boek laat prachtig zien hoe betekenisvol leren eruit kan zien: rekenen in een echte context. Het verhaal is grappig, herkenbaar en zet je als leerkracht aan het denken.

Het is geschikt om voor te lezen vanaf groep 3 en om zelf te lezen vanaf groep 4. Ook in groep 6 blijft het een leuk en inspirerend verhaal. De kleurrijke tekeningen maken het boek extra aantrekkelijk. Ik zou ze laten zien via het digibord.

Dit boek is ideaal om te gebruiken als start van een rekenles of als gespreksonderwerp tijdens een teamoverleg over betekenisvol onderwijs. Je kunt kinderen na het lezen zelf betekenisvolle rekensommen laten maken.

Een aanrader voor de middenbouw én voor leerkrachten die hun rekenonderwijs betekenisvoller willen maken.

Dankjewel @tinekehoningh en @mariekevanditshuizen

Meer recensies van leesjufyvonne