Dit boek gaat tijdens het lezen echt voor je leven!
De glazenwasser van het Rijksmuseum – Astrid Sy
Wat een verrassend en spannend verhaal is dit! Na het lezen van de flaptekst en de kaft van het boek had ik niet kunnen bedenken hoe dit verhaal zou gaan verlopen.
Het verhaal speelt zich af in Amsterdam 1933, maar ook in Amsterdam in nog vroegere tijden. Je leeft mee met Freddie en Rembrandt die een spannende opdracht moeten uitvoeren na de dood van de vader van Freddie. Als blijkt dat schilderijen tot leven kunnen komen, doordat Freddie een VIA (viator in arte) is, start een heel spannend avontuur. Tot de laatste bladzijde blijft het spannend en onvoorspelbaar. Wie is je vriend en wie je vijand? Wie kun je vertrouwen en wie niet? Wat is waar?
Tijd speelt een enorm grote rol in dit verhaal. Ik vind het knap hoe Astrid heden, verleden en toekomst in elkaar over laat vloeien.
‘Het onderscheid tussen verleden, heden en toekomst is een illusie. Tijd is niet lineair. Tijden lopen door elkaar, langs elkaar en raken elkaar’.
De illustraties in het boek, getekend door @mariekenelissen, zijn ook erg mooi. De 4 schilderijen die een belangrijke rol spelen in het verhaal spelen staan zowel voor- als achteraan in het boek. Ik heb meerdere malen teruggebladerd. Een leuk detail vond ik de lijsten die je in het verhaal ook weer terug ziet komen. En wat ook heel fijn was, was de tekening van het Rijksmuseum zodat je goed wist op welke plaats in het museum het verhaal zich afspeelde.
Dit boek leert je over de historie van Amsterdam, het Rijksmuseum, de (ongemakkelijke, wrede) gedachten van mensen 100 jaar geleden. Leerzaam en soms verschrikkelijk kwetsend en ongemakkelijk. Maar ook humor, fantasie en vriendschap zijn belangrijke thema’s in het verhaal.
Een verhaal om voor te lezen of zelf te lezen vanaf groep 6. En ga zeker eens een kijkje nemen in dat prachtige Rijksmuseum in Amsterdam. Dan gaat het boek echt voor je leven!