Indrukwekkend verhaal van een jonge vluchteling

Letterslezen Letterslezen
4 mrt 2021

De aanslag die onze levens veranderde,  Bahram Sadeghi

Op 5 oktober 1985 wordt er een aanslag gepleegd door een Egyptische dienstplichtige politieagent. Hierbij worden 7 vakantievierende Israëliërs gedood.
Twee maanden later vlucht de dan 18 jarige Bahram Sadeghi in een containerschip zijn land Iran uit.
Hij hoopt op een toekomst in Egypte.  Helaas wordt hij voor spion aangezien die, net als 2 mnd ervoor, voor onrust wil zorgen in Egypte.
 Een paar weken later arriveert de jonge vluchteling in Rotterdam Haven.

Sadeghi denkt na over hoe de kogels van de Egyptische agent zijn leven naar Nederland hebben gebracht (het vlindereffect).

Bahram Sadeghi vertelt in een rap tempo zijn reis als vluchteling door Iran en hoe hij uiteindelijk in Nederland eindigt.
Daarbij geeft hij ook achtergrondinformatie over de situatie aldaar (bijvoorbeeld korte bondige uitleg over de Camp David Akkoorden waarbij de Sinai-woestijn in 4 zones wordt verdeeld). Dit is, voor mij als leek, prettig!

Ondanks dat Sadeghi heel duidelijk zijn verhaal vertelt, mis ik vaak zijn eigen gevoelens. Het is een opsomming van gebeurtenissen en ik had ook graag gelezen wat voor indruk die gebeurtenissen toen en nu op hem hebben gemaakt.
En wat mij betreft had er meer ruimte mogen zijn voor de levensverhalen van de direct betrokkenen van de aanslag.

De schrijver geeft de lezer een duidelijk beeld van hoe het (jonge) leven van de vluchteling Bahram Sadeghi eruit zag.

Bedankt De Club Van Echte Lezers voor dit recensie exemplaar!

Meer recensies van Letterslezen