In een oogwenk

LifeChangerReader LifeChangerReader
30 mrt 2026

Ik was aanvankelijk sceptisch, omdat het boek een beetje sciencefiction-achtig klonk. Maar mijn aannames verdween al snel. De personages waren zo goed uitgewerkt en het politieonderzoek is zo meeslepend, dat ik de pagina's niet snel genoeg kon omslaan!

Met thema's als medische ethiek, ontvoering, genomica, kunstmatige intelligentie en persoonlijk verdriet was dit boek een fascinerende leeservaring. Robots versus mens. Hoe ver staan we eigenlijk hiervan? Niet ver, denk ik. De introductie van AI in de politie is een interessant concept en Callaghan belicht beide kanten, gezien door de ogen van de personages, maar met een evenwichtige benadering. Kat en haar baas zijn cynisch over de intentie van politici om middelen en agenten te verminderen en te vervangen door technologie die niet in staat is tot nuance en intuïtie. De maker van de technologie daarentegen wantrouwt de politie juist om diezelfde ‘menselijke’ redenen.

Machines kunnen beslissingen nemen op basis van feiten en algoritmes, terwijl mensen beslissingen nemen op basis van hun 'onderbuikgevoel'. Soms moeten die beslissingen 'In een oogwenk' genomen worden, vooral wanneer er levens op het spel staan.

De auteur heeft elementen uit haar eigen leven in het boek verwerkt, wat het verhaal een authentiek karakter geeft. Ze gebruikt de onderzoeken ook om het grote verschil te laten zien dat kan bestaan tussen menselijkheid en intelligentie. Tussen het begrijpen van de menselijke natuur en een koppige zoektocht naar logica.

Dit is een ontzettend slim boek, gebaseerd op een origineel idee. Ik ben altijd al gefascineerd geweest door de menselijke geest en het menselijk gedrag. Hier worden we gedwongen na te denken over 'hoe' we aannames en beslissingen maken. Zelfs Kats selectie van haar teamleden weerspiegelt persoonlijkheden en individuele eigenschappen in plaats van alleen hun ervaring en expertise.

Er zaten ook hilarische momenten in tussen de AI robot en de hoofd- en bijpersonages, waar ik meerdere keren ook hardop moest lachten.
Het einde was bevredigend en vormde een uitstekende overgang naar het volgende boek. Een echte aanrader voor alle liefhebbers van goed geschreven misdaadromans.

Ik ben echt gehecht geraakt aan alle personages en ik kijk erg uit naar het volgende deel.

Meer recensies van LifeChangerReader