Een dromerige mooie healingfiction
We brengen ongeveer een derde van ons leven slapend door, dus wat er met ons gebeurt tijdens onze slaap is behoorlijk belangrijk. De DallerGut Dromenwinkel weergeeft deze belangrijke dromencyclus prachtig weer.
Penny is een jonge vrouw die in de droomwereld wil werken. We ontmoeten haar en de eigenaar DallerGut tijdens haar sollicitatiegesprek voor een functie in de winkel. Na Penny's eerste dagen leren we de winkel kennen en hoe de droomverkoop werkt. Elke avond kunnen mensen en dieren de winkel binnenkomen om dromen te kopen. De betaling is verschillend en ze betalen alleen als ze tevreden zijn. Er zijn talloze verschillende dromen beschikbaar die door verschillende droomproducenten zijn ontworpen.
DallerGut zelf is een interessant personage. Hij toont een diepgaand begrip van motivatie en wat mensen echt nodig hebben. We zien hem dromen aanbevelen aan mensen die ze niet per se zelf zouden hebben uitgekozen. Het zegt veel over psychologische aspect erachter.
Het Dallergut Droomwarenhuis is een innemend, zacht verhaal over dromen, hoe ze ontstaan, de verschillende soorten dromen die er zijn en hoe die dromen de dromers beïnvloeden. Het idee achter het boek is niet alleen een fantastisch, het heeft ook veel te zeggen over de mensheid. Het duikt in de verschillende redenen waarom mensen dromen. Je hebt mensen die geïnspireerd willen worden of die een glimp van hun toekomst willen zien. We ontmoeten mensen die dromen kopen voor anderen en mensen die iets geweldigs willen ervaren. Dan zijn er de duistere dromen die mensen helpen trauma's uit hun verleden te verwerken. Naast de droomwereld leren we over menselijke veerkracht en hun verbeeldingskracht.
De structuur van de roman maakt het makkelijk om doorheen te komen en zorgt ervoor dat alles heel snel lijkt. Als ik superkritisch zou zijn, zou ik zeggen dat ik liever wat meer tijd zou hebben om te wennen aan de wereldopbouw, maar ik begrijp dat dat niet de bedoeling van dit boek is. In plaats daarvan krijgen we fragmenten van deze wereld, net zoals we zouden krijgen als we zouden dromen. Ik vind dat het heel goed werkt en ik heb enorm genoten van het lezen van dit boek. Het was grillig, maar niet overdreven eigenzinnig. De wereld klopte, dus je hoefde je ongeloof niet opzij te zetten om erin te komen.
Te midden van de talloze voorspelbare verhalen van tegenwoordig is dit boek een zeldzaam pareltje van originaliteit. Een groot dank aan dat ik mee mocht doen aan deze booktour. Ik droom nu al over de release van het vervolg!