Katabasis

LifeChangerReader LifeChangerReader
30 mrt 2025

Katabasis is de nieuwste roman van R.F. Kuang. Het volgt twee rivaliserende magie-academici uit Cambridge, Alice en Peter, die de hel intrekken om hun mentor professor Grimes te redden. De plot is perfect voor de huidige generatie. Het uitgangspunt is duister, komische en zeker ook leerzaam.

De auteur gebruikt allerlei verhalen over de hel over de hele wereld. Van teksten de filosofen tot de Chinese mythologie, waarbij de personages deze als een soort Cambridge campus zien. In eerste instantie klinkt het concept interessant. Dat de mensen hel zich aan mensen voordoet als datgene waar ze zich het prettigst bij voelen, zodat hun overgang van leven naar doodgemakkelijker wordt. Maar de lezer wordt soms naar mijn mening overspoeld door dergelijke uitgangspunten. De constante herhaling van de filosofen kan voor sommige lezers overheersend aanvoelen waar een ander juist geniet van leuke weetjes en feiten.
Hierdoor komt de verhaallijn wat later opgang wanneer de touwtjes langzaam aan elkaar worden geknoopt neemt de spanning toe. Tot die tijd kan ik me voorstellen dat het moeizaam of moeilijk te doorgrondronden kan zijn.

Wat de hoofdpersonages betreft vond ik Alice en Peter allebei veelzijdig. Ze zijn de perfecte academici en wanneer we halverwege eindelijk hun achtergrondverhalen te horen krijgen wordt dit des te meer bevestigd. Beide personages zijn sympathiek ook al zetten ze tegenover elkaar een masker op. Dat maakt dat de personages echt aanvoelen en je ook een band met ze opbouwt.

Het is mijn eerste kennismaking met de schrijfstijl van de auteur. Ze heeft een geestige en slimme schrijfstijl. Aan de gebruikte zinnen en genieus verwerkte feiten merk je dat ze ontzettend intelligent is. R.F. Kuang is erin geslaagd om een ingewikkeld magisch systeem te ontwikkelen en tegelijkertijd volledige ontwikkelde personages te creëren.

Misschien heb ik te veel boeken uit deze genre gelezen, want vrij in het begin had ik al het gevoel waar het verhaal naar toe ging. Voor mij waren daarom de wendingen en het eindplot helaas niet verassend. Maar in de kern is Katabasis een reis die je moet doormaken en jezelf overgeven aan het verhaal. Het staat vol met prachtige proza over het menselijk bestaan, de aard van het zijn, en de vragen daaromheen en een zoete academische romantiek. Zeker een aanrader!

Meer recensies van LifeChangerReader