Advertentie

Het geestige verhaal van Eric Muller, een succesvolle computernerd, klaar om zich aan het volgende punt in zijn levensagenda te wijden: de liefde. Maar dat blijkt moeilijker te zijn dan alle software van Silicon Valley.

Een geestig en charmant debuut.

Eric Muller is 22 jaar oud, woont in een dure flat in San Francisco en is vrijgezel. De meeste tijd brengt hij door met doelloze zwerftochten over het internet sinds hij een maand of vijf miljonair is en software voor consumentenprofilering dat hij met zijn vriend had ontworpen voor veel geld heeft verkocht aan een groot bedrijf.

Een felbegeerde vrijgezel?

Toch niet want Eric moet nog het 'vriendinnetjesprobleem' oplossen. Minder eenvoudig dan het lijkt, want hij is computernerd en introvert. Een kind van gescheiden ouders dat eenzaam is en zijn heil zoekt in programmeren. De digitale wereld is voor hem hanteerbaarder dan de 'echte' wereld.

Op de middelbare school raakt hij verbluft door de eindeloze verscheidenheid aan meisjes. Hij begint gegevens te verzamelen, 'data' die hij bijhoudt in een speciaal schriftje. Tot op een dag zijn schriftje wordt ontdekt en vernedering zijn deel is.

En dan leert hij op een feestje Maya kennen, een jonge journaliste, met wie hij een relatie aangaat. Hij verneemt over haar problemen met haar vader, die al vroeg weduwe werd, en haar seksueel misbruikt heeft toen ze nog thuis woonde. Tenminste, dit is wat Maya zich meent te herinneren. Wanneer Eric de vader leert kennen, is er bij hem twijfel. De liefde benadert hij als een computerprogramma: analyserend. Toch blijkt het menselijke hart moeilijker te doorgronden dan alle software van Silicon Valley.

Wat is waar en wat niet? Hoe kun je de herkennen wat waar is?
Onder de oppervlakte gaat het boek ook over informatie en de betrouwbaarheid ervan, over ons geheugen en het falen er van, over menselijke en kunstmatige intelligentie.

Steeds met de nodige zelfspot geschreven.

Reacties op: De liefde: moeilijker dan alle software van Silicon Valley

7
De onbekenden - Gabriel Roth
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het e-book € 11,99
E-book prijsvergelijker