Je blijft verbijsterd achter
De 34-jarige Emma is zwanger als zij door een mysterieus telefoontje de indruk krijgt dat haar man Sam er een dubbelleven op na houdt. Ze heeft Sam ontmoet bij een rouwverwerkingsgroep. Al snel werd het een relatie en zijn ze zelfs getrouwd. Maar nu twijfelt ze aan alles. Niets is wat het lijkt en veel van het gedrag van Sam is onverklaarbaar. Is het allemaal te mooi om waar te zijn?
In deze psychologische thriller weet Halsall je aandacht tot het einde toe vast te houden. Haar vlotte en beeldende schrijfstijl zorgt er voor dat je niet kan stoppen te lezen. Net als je denkt dat je weet hoe het zit, komt er een verrassende plottwist waardoor je begint te twijfelen aan alles wat je leest. Er zitten meerdere lagen in het verhaal en dat maakt het ongekend spannend.
Aanvankelijk wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van Emma. Maar op een gegeven moment kiest Halshall ervoor om het vertelperspectief te veranderen. Daardoor word je als lezer op achterstand gezet omdat je niet meer weet wat er door Emma heen gaat en hoe zij reageert op dat wat haar dan overkomt. Het veranderen van het vertelperspectief werkt zeker in het voordeel.
Het onderscheid tussen wat echt gebeurt en wat hallucinaties zijn, is als lezer nauwelijks te maken. De verwarring die Emma voelt als ze steeds dieper in het dubbelleven van Sam duikt, ervaar je zelf ook. Er gebeuren allerlei zaken waarbij je onderbuik weet dat het niet klopt maar waarbij je net als Emma rationeel een verklaring vindt zodat het wel klopt. Halsall stuurt je een bepaalde richting door vele insinuaties en subtiele hints tussen de regels door. Maar dan blijk je een heel ander pad te zijn ingeslagen zonder dat je het door hebt. Nadat je de laatste pagina hebt gelezen, blijf je verbijsterd achter…
De vergelijking met Gone Girl is terecht. Tijdens het lezen kreeg ik regelmatig dat gevoel terug toen ik deze film keek. Ook merk ik dat het gekozen perspectief er zeker aan heeft bijgedragen om diep in de personages te kruipen. Je begrijpt wat ze denken, wat ze voelen en waarom ze doen zoals ze doen.
Ik zou graag nog eens een boek van Rona Halsall lezen dus ik hoop dat er snel weer een boek vertaald wordt naar het Nederlands.
Dank Luitingh-Sijthoff voor het recensie-exemplaar.