Ontroerend en levensecht
Het is 1939 als er een einde komt aan het leven zonder zorgen van de Poolse Zofia. Terwijl in Polen de Tweede Wereldoorlog begint, zoekt Zofia haar troost bij haar boeken. Iets wat ze al haar hele leven doet. Ze deelt deze passie met haar Joodse vriendin Janina. Aan hun jeugd komt door de oorlog vroegtijdig een einde. Janina wordt gedwongen te verhuizen naar het getto. Zofia doet er alles aan om haar vriendin vanachter ‘de andere kant van de muur’ te helpen. Maar niet alleen beschermt ze haar vriendin, ook doet ze er alles aan om de Poolse boeken, die steeds meer worden verbannen, te redden.
Madeline Martin is er in geslaagd een ontroerende en realistische roman neer te zetten over de Tweede Wereldoorlog in Warschau. Wanhoop en angst weet zij zo te beschrijven, dat je het zelf ook voelt tijdens het lezen. De personages Zofia en Janina zijn levensecht; de gevechtsscenes en bombardementen zijn rauw. Boeken hebben een centrale plek in het verhaal. Zij zorgen voor lichtpuntjes in donkere tijden doordat je je kan verliezen in het verhaal en aan de werkelijkheid kan ontsnappen. Alles beleef je door de ogen van Zofia.
Martin beschrijft in het nawoord op welke wijze zij onderzoek heeft gedaan om zo dicht mogelijk bij de feiten te kunnen blijven. Een deel van de personages hebben echt bestaan en het redden van de boeken heeft ook echt plaats gevonden. Zelf ben ik regelmatig in Warschau geweest. Ik heb veel gelezen en gezien over de Tweede Wereldoorlog in deze stad en over de opstand in 1944 in het bijzonder. Ik vind het erg knap hoe Martin dit heeft verwerkt tot een roman. Zoals aangegeven is het een realistisch verhaal en dat komt mede door de uren onderzoek die zij heeft gedaan. Omdat ik zelf bekend ben met Warschau en de geschiedenis, was het voor mij ook goed inleven in het verhaal. De routes die Zofia aflegt, kon ik mij helder voor de geest halen omdat de straten mij bekend voor kwamen. Maar ook als je niet bekend bent met dit stuk geschiedenis, is het erg goed te volgen. Juist omdat Martin zo beeldend schrijft.
Een aangrijpende oorlogsroman die je vanaf de eerste bladzijde in zijn greep houdt. Een aanrader voor een ieder die dit genre graag leest.