Aanrader!!!!!!!

The Olive Branch Library bracht Zwarte Vijvers opnieuw uit onder de naam 'De zwarte arend'. Tot op het moment dat ik het manuscript in handen kreeg om nog eens na te lezen, had ik nog nooit van dit boek gehoord. Ik las waar het over ging en wist meteen dat dit het soort boek was waar ik een haat-liefdes relatie mee zou hebben. Dat het zo heftig zou vallen als dat het deed, had ik echter niet verwacht.....

Ik ben dol op verhalen die dystopisch zijn. "Zo zou de wereld er over zoveel jaar uit kunnen zien...." Helaas is dat soms ook vrij confronterend. Dit is één van die boeken die erg confronterend zou kunnen zijn om te lezen. In het kort wordt er een wet ingesteld om geweld tegen hulpverleners tegen te gaan. Een wet waarbij bepaalde wijken ontoegankelijk worden voor hulpverleners. Denk hierbij aan politie, brandweer en ambulancepersoneel. Dit betekent dat de mensen in deze week zelf hun problemen moeten oplossen en dat er geen hulp meer komt opdagen. Toevallig genoeg gebeurt dit natuurlijk in de achterstandswijken, waar voornamelijk migranten en mensen met lagere inkomens wonen. Vanuit verschillende perspectieven wordt je meegenomen in het verhaal. Je ziet nieuwsberichten, je leest vanuit een vlogger, een rebel, een politieagent, iemand van de ambulance, een arts, het slachtoffer en de moeder van het slachtoffer. In alle verhaallijnen zie je hoe er gereageerd wordt op het wetsvoorstel en zie je wat er daarna gebeurt en hoe mensen hier allemaal op hun eigen manier mee omgaan.

De schrijfstijl is gemakkelijk, je zit zomaar in het verhaal en je wil constant verder lezen om te weten wat er gaat gebeuren. Hoe gaan mensen om met de (dreigende) nieuwe wet? Overleeft Rashad het? En zo ja, hoe dan?

Het is een boek dat impact maakt en dus uitermate geschikt is voor de jongvolwassenen onder ons, maar ook voor de volwassene zoals jij en ik. Je leest over verschillende meningen, je leest over wat woede en frustratie doen, je leest over het op de verkeerde plek zijn op het verkeerde moment en je leest over de invloed die mensen kunnen uitoefenen op elkaar. Wat ik erg mooi vond om te lezen was dat juist in dit soort periodes mensen niet alleen maar uit elkaar gedreven worden, maar juist ook weer bij elkaar komen. Ongeacht kleur, geloof, gender. In noodsituaties is het je persoonlijkheid en je acties die vertellen wie je bent, de rest maakt allemaal helemaal niks uit. Het is alleen zo jammer dat mensen zich dat veel te laat beseffen.

Ik ben boos geweest tijdens het lezen, ik heb gelachen, gebeden, geschreeuwd en ik heb zelfs een traantje gelaten.. Dit boek heeft me aangegrepen en ik weet ook gewoonweg niet wat ik er over moet zeggen, behalve dat dit een aanrader is voor iedereen om te lezen. Ik ben een sterke voorstander van boeken waarin ethische en politieke kwesties behandeld worden en mogelijke scenario's worden geschept, die misschien nu niet van toepassing zijn, maar die wil van toepassing zouden kunnen worden. Dit boek bevat hele belangrijke onderwerpen en heeft mij in ieder geval enorm geraakt.

Ik had wel graag willen weten hoe het uiteindelijk met de wet is afgelopen, maar het is niet het belangrijkste onderdeel van het boek, dus ik laat dit kleine puntje maar even gaan.

Ik ben The Olive Branch Library duizendmaal dankbaar dat ik het manuscript mocht lezen en daarbij een nieuwe favoriet aan mijn lijstje heb mogen toevoegen. Dit is één van de meest mooie en tegelijkertijd heftige boeken die ik gelezen dit jaar. De zwarte arend krijgt van mij dan ook 5 sterren!!

~Live Your Life Reading

Meer recensies van Live Your Life Reading