Advertentie

Enige tijd geleden kregen we van Ineke Fritz de kans om haar tweede deel uit de Breinstein reeks van een leesbeurt te voorzien. Voordien hadden we geen ervaring met de schrijfster en ik was dan ook blij als een kind dat ik wederom een nederlandstalig schrijftalent mocht leren kennen.

Breinsteins Missie 2 is zoals de titel het zelf zegt, het tweede deel uit de reeks rond Nick en Jayden en de avonturen met hun opa de uitvinder. Ineke schreef haar verhaal voor kinderen vanaf 11 jaar en na het lezen van het boek, lijkt de leeftijd tussen 10 en 14 jaar correct te zijn ingeschat. Hierbij wil ik wel graag opmerken dat de schrijfstijl en de verhaalinhoud een oudere doelgroep hoogst waarschijnlijk wat minder zal bevallen. Voor oudere tieners durft de plot bij momenten wat te rechttoe rechtaan te zijn.

Het taalgebruik is heel toegankelijk en de verhaallijn is vlot opgebouwd. Het eerste deel in de reeks heb ik niet gelezen en het was bij momenten dan ook wat jammer dat (vooral in de eerste hoofdstukken) vaak werd verwezen naar gebeurtenissen uit het vorige boek. Ik kreeg overigens ook het gevoel dat ik wat diepgang en uitbouw van de hoofdpersonages miste, waarschijnlijk omdat die voldoende in het eerste deel werd voorzien. Niettemin is Breinsteins Missie 2 een verhaal dat op zich kan gelezen worden, al blijft het aanrader om ook het eerste deel door te nemen (al was het maar om nog meer leesplezier te beleven).

Ineke Fritz weet hoe ze een verhaal voor de beoogde doelgroep moet brengen en doet dat quasi perfect. Het verhaaltempo ligt aangenaam hoog zonder zichzelf voorbij te lopen, de korte occasionele engelstalige teksten blijven steeds verstaanbaar en op maat van de hedendaagse tieners en de (pseudo-)wetenschappelijke insteken leveren een leuk mysterieus kantje.

Breinsteins Missie 2 is een absolute aanrader voor jonge tieners, maar het loont zeker de moeite om eerst deel één door te nemen.

Reacties op: Leuk verhaal voor jonge tieners

2
Breinsteins missie 2 - Ineke Fritz
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker