Advertentie

De reeks Tijgerlezen van Querido breidt almaar verder uit en heeft al tal van leuke boekjes voortgebracht voor de beginnende lezers. ‘Hoe word je grappig als je niet leuk bent’ van Jan Paul Schutten is het tigste boekje in de reeks en brengt ook nu weer alle elementen die Tijgerlezen zo sterk maken.


Het boek komt naar goede gewoonte in een aangenaam in de hand liggend hardcoverformaat en beslaat een grote veertig pagina’s die afwisselend uit tekst, tekst met tekeningen, een stripvorm of paginavullende tekeningen bestaan. Het verhaal brengt een vraagstuk waarop eigenlijk niemand echt een antwoord weet, namelijk : Wat maakt iets of iemand grappig? Best wel een leuke insteek voor jonge lezers, die door Jan Paul Schutten op een leuke manier wordt uitgewerkt.

Het verhaal bestaat uit korte eenvoudige zinnen, met een basiswoordenschat. Gezien het onderwerp van de plot en het eerder “stijve” hoofdpersonage is een flauwe grap nooit ver te zoeken. Het geheel wordt echter perfect op kindermaat gebracht en levert meer dan één glimlach op.

Uiteraard schuilen ook bij deze titel enkele belangrijke thema’s onder het oppervlak zoals : “wees tevreden met wie je bent”, “iedereen is uniek”, “op elk potje past een dekseltje” enz. De thema’s zijn nergens uitdrukkelijk aanwezig, zodat ze niet storend zijn voor het eindproduct.

De tekenstijl van Jeroen Funke is onmiskenbaar en de illustraties ogen kinderlijk onschuldig, mede door het eenvoudige kleurgebruik. Dit neemt niet weg dat het boek een vrolijke uitstraling heeft en dat de tekeningen met veel enthousiasme zullen opgepikt worden door het doelpubliek.

Hoe word je grappig als je niet leuk bent kan zowel als voorleesboek of als een beginnend leesboek gehanteerd worden en heeft zeker een plaatsje verdiend in elke jeugdbibliotheek.

Reacties op: Leuke aanwinst voor het Tijgerlezen

3
Hoe word je grappig als je niet leuk bent? - Jan Paul Schutten
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners