Onthoud dit altijd!

Loraines books 28 oktober 2025
Een prachtig en ontroerend boek dat iedereen gelezen moet hebben!

In 'Onthoud dit altijd' dwalen vier onwaarschijnlijke vrienden opnieuw door de wildernis. Ze hebben geen idee waar ze heen gaan of waar ze naar op zoek zijn. Wat ze wel weten, is dat het leven moeilijk kan zijn, maar dat ze van elkaar houden. Kan de jongen, wanneer de donkere wolken opdoemen, zich herinneren wat hij nodig heeft om de storm te doorstaan?

Vanaf pagina één maakt het boek indruk op je. Met elke pagina die je leest word je meer en meer met je neus op de feiten gedrukt. Je eigen identiteit ontdekken, je plan in het leven ontwaren en prestatiedruk kunnen je behoorlijk wat stress bezorgen in het dagelijks leven, maar door het lezen van ‘Onthoud dit altijd’ krijg je de ruimte om even een pas op de plaats te maken en terug te kijken op wat je al bereikt hebt. Het is een boek dat uitnodigt tot zelfreflectie en een gevoel van trots voor jezelf aanwakkert.

Hoewel de jongen, de mol, de vos en het paard vooral dialoog voeren met elkaar lijken ze zich tot je te richten met elk woord dat ze zeggen. Bij elke pagina dacht ik wel 'dit moet ik onthouden'. De titel komt dus helemaal tot zijn recht.

In dit tweede deel zijn de onderwerpen wat zwaarder dan in het eerste deel. Hierdoor maakt het boek ook meer indruk. Je wordt soms overvallen door de emoties die de woorden kunnen losmaken. Het drukt je zo met je neus op de feiten. Het is een intens boek om te lezen, maar precies wat ik op dat moment nodig had. Je kunt het boek onmogelijk zonder tranen lezen, het raakt je tot in je ziel! Ik heb niet alleen gehuild tijdens het lezen, ik heb gejankt. De ugly cry was zeker aanwezig!

‘Onthoud dit altijd’ is een boek dat je erbij pakt op momenten van twijfel of wanneer je behoefte hebt aan een beetje bemoediging.

Ik weet zeker dat dit een boek is dat ik nog vaker ga lezen!

Het boek krijgt van mij *****!

Bedankt voor het recensie-exemplaar Kokboekencentrum.

NB; dit boek heb ik ontvangen in ruil voor mijn eerlijke mening.

Meer recensies van Loraines books

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Elena moet haar vermiste opa terugvinden in een magische en mysterieuze wereld vol met mythische wezens. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.