Blij verrast!

Loraines books Loraines books
27 mrt 2021

Samen met de boekenclub ging ik het boek ‘Tulpengoud’ van Eva Völler lezen. In het begin was ik een beetje sceptisch over het boek. Ik had nog nooit een historische roman gelezen en was ervan overtuigd dat het geen genre voor mij was. Daar heb ik me toch erg in vergist, ik heb het boek namelijk in een ruk uitgelezen.

‘Tulpengoud’ speelt zich af in het Amsterdam van 1636. De tulp wordt dan een van de bezittingen waar mensen bereid zijn heel ver voor te gaan.
Pieter is de nieuwe leerling van Rembrandt, hij is een buitenbeentje. Hij heeft een groot talent voor wiskunde en is hier heel enthousiast over, men vindt dit maar vreemd. Zijn wiskunde kennis komt goed van pas bij het berekenen van het verloop van de prijs van de tulpenbollen. Maar dan worden er verschillende tulpenhandelaren dood aangetroffen. Alle slachtoffer zijn geportretteerd door Rembrandt, dit zet Pieters leven volledig op zijn kop.

Ik was in het begin vooral sceptisch over het lezen van een historische roman omdat ik bang was dat ik me geen voorstelling van de personages en de omgeving kon maken. Dit was totaal niet nodig want Eva Völler omschrijft de personages en hun omgeving heel duidelijk en gedetailleerd, hierdoor kun je je heel makkelijk een voorstelling van de omgeving maken.

Het boek zit daarnaast vol spanning en mysterie. Tot aan de laatste pagina probeer je het mysterie op te lossen om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat je het zelf compleet bij het verkeerde eind hebt.

Je kunt zien dat de schrijfster onderzoek heeft gedaan voor haar boek. Je waant je echt even in het Amsterdam van 1636 en gaat helemaal op in de tulpenkoorts.

Pieter is een heel fijn personage, gedurende het boek leer je hem goed kennen. Hij is eerlijk en zal nooit liegen, maar dit brengt ook spanningen met zich mee. Andere mensen weten niet altijd hoe ze met hem om moeten gaan. Dit zorgt voor interessante dialogen.

Ik vond het een heel leuk boek en ga zeker vaker een historische roman oppakken.

‘Tulpengoud’ krijgt van mij ****!

Meer recensies van Loraines books