Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Boeiend!

Maaike de Vries 28 oktober 2023
Alles wat (niet) mag - Stine Jensen & Ellie Lust
Er is weer een nieuwe titel toegevoegd aan het oeuvre van Stine Jensen dat maar groeit en groeit! Deze keer gaat het over de grens tussen goed en fout. Een waanzinnig boeiend onderwerp, want dit maakt nu juist dat wij mensen zijn: dat we concepten kunnen bedenken waar we het label goed of slecht aan kunnen hangen. Waarom mag het ene wel, en kan het andere echt niet door de beugel?

In onze moderne tijd kunnen we niet zonder de politie en de rechtsstaat, die ons helpen om de orde te bewaren. Zo hoeven we niet zelf op te treden als iemand iets fouts doet, maar kunnen we de politie inschakelen als we getuige zijn van een overval of een vechtpartij op straat. Iemand die daar veel verstand van heeft is Ellie Lust, Nederlands bekendste politieagent. Veel kinderen kennen haar vast van Wie is de mol, waarin ze opviel omdat ze zo gestructureerd en efficiënt te werk ging in de zoektocht naar de mol. Waar anderen hun emoties inzetten (“ik heb het gevoel dat jij het niet bent”), bleef Ellie steeds rationeel redeneren (“wat zou de mol doen bij deze opdracht en wie gedraagt zich verdacht?”)

Stine Jensen gebruikt in dit nieuwe boek hetzelfde concept dat we kennen van Alles wat was en Alles over wie ik ben: dat voelt vertrouwd en het ziet er weer heel mooi uit. Elk hoofdstuk heeft een thema en Jensen leidt dat in met een voorbeeld uit het politieleven van Ellie Lust. Bijvoorbeeld over de waarheid vertellen, stelen als je honger hebt of stiekem een filmpje dat je van iemand gemaakt hebt online zetten. Daarna stelt ze de lezer een interessante filosofische vraag. Kinderen die geïnterviewd zijn reageren op deze vraag. Daarna komt er een stukje theorie met wat voorbeelden. Ellie Lust sluit het hoofdstuk af met een overpeinzing of nog een voorbeeld uit een van de tv-programma’s die ze maakte.

De opmaak noemde ik al: het ziet er weer prachtig uit. En dat komt zeker ook weer door de geweldige illustraties van Marijke Klompmaker. Er zitten leuke grapjes in en bovenal is het kleurexplosie op bijna elke pagina.

Leuk feitje: wist je dat de drie makers van het boek alledrie deel van een tweeling zijn? Dat is toch wel heel uniek.

Het is weer een boeiend filosofisch boek geworden dat zich leent voor interessante gesprekken. Om voor te lezen vanaf 9 jaar of om zelf te lezen vanaf een jaar of 10.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Maaike de Vries