Verwondering over het alledaagse

Maaike de Vries 14 augustus 2025
Die dag - Joke van Leeuwen

“Dit is het tweede boek over mij.
Het mag ook jouw eerste boek over mij zijn.”

Daar is Deef weer! In 2017 schreef Joke van Leeuwen het eerste verhaal over Deef: ‘Toen ik’. Een heerlijk droogkomisch verhaal over een jongen die beschrijft wat er op een dag in zijn leven gebeurt, tegen de achtergrond van de scheiding van zijn ouders, wat hij maar ingewikkeld vindt.

En nu, 8 jaar later, is er ‘Die dag’. Deef is in dit verhaal op weg naar school. Maar de weg die hij zou nemen, is er niet meer. Ze zijn er aan het graven, naar vroeger. Een volwassen lezer zoals ik weet gelijk: ha, een archeoloog aan het werk, en gaat over tot de orde van de dag. Maar Deef en zijn schepper Joke van Leeuwen zeggen dit:

“Ik zei: Vroeger is weg. Nee hoor, zei hij. We vinden nog veel stukjes vroeger terug. Kijk maar. Hij hield zijn hand omhoog. Er zat iets in. Het was een scherf. Ik zei: Vroeger is nogal kapot!”

Dat is wat Joke van Leeuwen als geen ander kan: een wereld creëren die magisch wordt, terwijl het toch gewoon onze eigen saaie wereld is. Een weg die opgebroken is, een bordje met ‘Pas op voor de hond’ of een wegenkaart: je kunt als lezer niet anders dan meegaan in de verwondering die Deef voelt.

Deef is dus de weg kwijt. Maar hij moet toch echt naar school. Gelukkig is hij zo dapper dat hij durft aan te bellen bij mensen om te vragen of ze hem willen helpen. Hij heeft gekke gesprekjes, krijgt cadeautjes en nutteloze tips. Totdat hij gered wordt.

Door de korte zinnen en grote letters zullen sterke lezers eind groep 3, begin groep 4 dit boek al zelfstandig kunnen lezen. Maar voorlezen is ook heel leuk, omdat er zoveel grapjes en illustraties in staan waar je samen naar kunt kijken: zoekplaatjes, plaatjes met gezichtsbedrog en een kaart achterin. Maar het leukste is toch wel dat je in dit boek mag knippen! En wat er dan gebeurt… zo geniaal!

Doe jezelf en je kind(eren) een plezier en haal dit boek in huis! En dan ook direct het eerste boek over Deef. (En ook de oudere boeken van Joke van Leeuwen, zoals Dit boek heet anders, Deesje of Kukel hebben nog niets aan actualiteit ingeleverd: pareltjes!)

Meer recensies van Maaike de Vries