Wees maar even extra braaf…
“‘Sinterklaas kapoentje, zingt hij zachtjes. ‘Gooi wat in mijn schoentje. Gooi dat raam maar open, de Sint die komt je slopen.’”
Dit Sinterklaasboek is niet voor watjes! Zo waarschuwt Pieter Koolwijk je aan het begin van zijn nieuwste boek: ‘Dit verhaal is niet voor iedereen. Alleen voor kinderen die denken dat ze weten hoe het met Sinterklaas zit.’ En daar zou ik aan willen toevoegen: en voor kinderen met stalen zenuwen!
Want in Wie stout is… verdwijnen er kinderen op mysterieuze wijze vlak nadat Sinterklaas is aangekomen in het land. Mo en zijn vriendin Amara denken dat Pjotr erachter zit, de nieuwe buurman van Mo. Pjotr is schoorsteenveger, ontdekt Mo als hij zijn busje ziet. Hij is buitengewoon onbeschoft, gedraagt zich verdacht en heeft duidelijk een hekel aan kinderen.
Als Wout uit de klas van Mo en Amara verdwijnt en niet meer terugkomt, zit de schrik er goed in. Ouders houden hun kinderen 24-7 in de gaten. Maar de vrienden laten het er niet bij zitten. Ze willen uitzoeken wat er gebeurd is. Daarbij moeten ze moedig zijn, en hun angsten overwinnen.
Het verhaal bouwt in veel spannende scènes op naar een bloedstollende en onverwachte ontknoping. Daar ga ik natuurlijk niks over vertellen. Maar wat echt leuk is aan het verhaal zijn alle verwijzingen naar de Germaanse mythologie waarvan nog veel dingen in het huidige kinderfeest terugkomen.
Wie stout is… is daarmee meer dan een spannend bovenbouwboek dat heerlijk is om (voor) te lezen rondom de Sinterklaastijd. Het is ook nog eens informatief en leerzaam en laat je nadenken over waarom dit feest eigenlijk al eeuwenlang bestaat en hoe de manier waarop het gevierd wordt steeds veranderde.
Het is net een ander boek dan we van Pieter Koolwijk gewend zijn, het is spannender en griezeliger dan al zijn vorige verhalen. Toch herken je de typische Koolwijk-saus er wel echt in: de spot en humor ontbreken niet!
Dit is hét ideale boek om voor te lezen in de Sinterklaastijd, vanaf groep 6 ongeveer. Zelf lezen kan ook, maar houd je ramen goed dicht en let extra goed op als je grote groepen raven in je buurt ziet. En gedraag je als de Sint in het land is maar even extra braaf, want Wie stout is…