Kijk eens omhoog!
Kijk jij wel genoeg omhoog? Of zit je, net zoals nu, veel te vaak naar een schermpje te turen? Onze wolkenluchten in Nederland zijn de moeite waard om elke dag te bekijken. Maar dat er zoveel verschillende soorten wolken bestaan, dat wist ik niet! Toen ik Wolken kijken voor beginners las, ging er een wereld voor me open. Ik ga nu echt vaker omhoog kijken. Doe je mee?
Dit grote formaat boek is een lust voor het oog. De cover verraadt al dat het hele boek vol staat met sfeervolle en beeldschone potloodtekeningen van alle soorten wolkenluchten die je maar kunt bedenken. De tekst die de tekeningen begeleidt is niet saai en opsommend, maar humorvol en prikkelend. Je wordt echt nieuwsgierig naar de wereld van de wolk, het weer, de weersvoorspelling, de atmosfeer en de invloed van het landschap op hoe de wolken gevormd zijn.
“Wolken kunnen lange vegen langs de hemel maken. Dat gebeurt als ijskristallen in hoge wolken als Cirrus en Cirrostratus omlaagvallen door winden die langzaam in kracht afnemen. Dit patroon wordt Fibratus genoemd, en het lijkt net of de wolk door de wind gekamd is, keurig en elegant, klaar om door ons bewonderd te worden.”
We leren hoe de luchtlagen in elkaar zitten, op welke hoogte bepaalde wolken zich bevinden, wat we zien vanuit de ruimte, uit welke wolk geheid regen valt en welke wolken mooi weer beloven. Welke vormen van neerslag kennen we, en hoe kan het dat er de ene keer motregen uit de lucht valt en de andere keer hagelstenen van centimeters dik?Maar ook hoe regenbogen nou eigenlijk ontstaan en hoe het kan dat je soms zelfs een dubbele ziet! En wist je dat er enorm veel vormen tornado’s bestaan? De tekenaar heeft ze allemaal getekend.
Kortom, een verrassend rijk boek dat over veel meer gaat dan alleen maar wolken. Dit boek is voor alle weermannen en -vrouwen in de dop, een vakgebied waar niet veel aandacht aan wordt besteed in het curriculum, maar dat zeer de moeite waard is! Pak dit boek er eens bij in de klas en ontdek hoeveel kanten je ermee op kan. En omhoog kijken, natuurlijk! Dat kan nu al direct: neem je klas of kind(eren) mee naar buiten en ga ‘wolken kijken voor beginners’!