Fris en vlot leesbaar

Maaike de Vries 27 januari 2026
Deze bewerking kreeg de titel Alice tuimelt in Wonderland. Een leuke toevoeging, die direct de levendigheid weergeeft van de vertelling. Alice in Wonderland wordt vaak wel gezien als een grote trip, zo bizar is het verhaal. Je hebt liefhebbers en mensen die er niks mee hebben, en niet zoveel ertussen denk ik. Ik moet eerlijk zeggen dat ik eigenlijk altijd bij de laatste groep hoorde. Te onnavolgbaar en te raar, niet echt mijn verhaal. Totdat ik dit boek las! Want nu ben ik fan van Alice!

Tiny Fisscher maakte er een fijne, begrijpelijke versie van die voor jonge kinderen (8+) ook goed te volgen is. De vele taalvondsten die Fisscher deed zijn echt genieten. In het radioprogramma de Taalstaat vertelde zij hoe dat verzinnen van vertalingen soms ging. Auteur Lewis Caroll heeft heel veel fantasiewoorden bedacht waar geen Nederlandse woord voor bestaat. En toch lukte het Fisscher om er iets op te bedenken, zoals ‘misschiedenis’ voor een schoolvak. Geniaal.

Alice tuimelt in wonderland gaat over Alice die in een gekke droom terecht komt. Voortdurend verandert ze van heel klein naar heel groot. Ze ontmoet de mafste figuren, die erg onaangepast en soms ronduit onbeleefd op haar reageren. Er worden vreemde gesprekken gevoerd waar Alice hardop van denkt: hoe komt het toch dat het gesprek deze kant op gaat? Uiteindelijk wordt ze weer wakker uit een diepe slaap. Is dit verhaal nu een droom, of is het echt gebeurd?

De keuze voor illustrator Jeska Verstegen is een schot in de roos. De zachte, ronde vormen en de lieflijke kleuren passen perfect bij het verhaal. Tegelijk is er in het werk van Verstegen ook altijd iets wat nét niet klopt, de verhoudingen, een beetje gezichtsbedrog: en laat dat nou net precies aansluiten bij de reis die Alice maakt.

Kortom, een heerlijke kennismaking met dit klassieke verhaal voor lezers die het nog niet kenden, en wellicht een mooie toevoeging voor de liefhebbers van Alice. Een heerlijk verhaal om voor te lezen (vanaf 7 jaar) of lekker zelf (8+) natuurlijk!

Meer recensies van Maaike de Vries