Mysterieus en perfect passend bij de kersttijd
Flos en het glazen paleis - Marlene Rebel en Lucinda Vos, illustraties Sophie Pluim
Ik ben dol op het klassieke Dickens-verhaal A christmas carol. Schrijversduo Marlene Rebel en Lucinda Vos duidelijk ook, want hun nieuwste boek - Flos en het glazen paleis - is geïnspireerd op dit verhaal. Het verhaal over de verbitterde oude vrek die op kerstavond bezocht wordt door verschillende geesten wordt in dit boek gesitueerd in het Amsterdam ten tijde van de 1e Wereldoorlog, specifiek in het Paleis voor Volksvlijt, het gebouw dat in 1929 tot de grond toe afbrandde. Flos speelt de hoofdrol in het verhaal waarin verleden, heden en toekomst op een magische manier aan elkaar verbonden worden.
Flos heet eigenlijk Floris en hij groeit op bij zoon opa en oma vlakbij de Belgische grens. Zijn vader woont in Amerika en zijn moeder in Amsterdam, waar ze werkt als actrice. Aan het begin van het boek reist Flos af naar Amsterdam tijdens de kerstdagen, om daar een paar dagen met zijn moeder door te brengen.
Moeder Josje speelt mee in het theaterstuk Een kerstverhaal. Flos kent het verhaal niet, en hij is erg onder de indruk van alles wat zich afspeelt rondom de toneelwereld: de kostuums, de decors. Zijn moeder heeft eigenlijk weinig tijd en aandacht voor hem. Ze heeft een nieuwe vriend, die Flos niet zo aardig vindt. Dus besluit hij wat rond te zwerven in Amsterdam. Hij komt steeds weer terug in het gebouw van het Paleis voor Volksvlijt, waar behalve het theater waar zijn moeder speelt, ook andere dingen gebeuren. Hij ontmoet een oude man die ergens hoog in het gebouw lijkt te wonen. Maar Flos weet niet of hij nu echt is of dat hij hem fantaseert.
In elk geval praat Flos veel met de oude man: over zijn familie, de verwachtingen van zijn moeder en grootouders, en waar hij nu eigenlijk wil wonen. Opeens ben je in A christmas carol belandt, want ook Flos ‘reist’ langs verleden, heden en toekomst.
Er hangt een mysterieuze sfeer in het verhaal die ik erg sfeervol vindt. De combinatie van geschiedenis en eeuwenoude verhalen vind ik erg leuk gevonden. Je krijgt zin in de gezelligheid van kerst, en denkt onwillekeurig ook aan je eigen leven: hoe ben ik gekomen waar ik nu ben, en wat wil ik nog bereiken? Een voor mij onbekende geschiedenis van een bijzonder gebouw openbaarde zich, en daarom is het extra leuk dat achter in het boek veel zwart-wit foto’s staan, vergezeld door een uitgebreid nawoord van de schrijvers.
Een spannend en leerzaam boek dat ideaal is om voor te lezen vlak voor de kerstvakantie, vanaf groep 6 ongeveer. Het duo De rebelse bos heeft weer een heel mooie titel aan hun oeuvre toegevoegd! Lees ook Leeuw met strepen, Onze lange reis met het hoofd in de koffer en De Titanic en het raadsel van de Grote Omar.