Gezonder in 30 dagen door onbewerkt voedsel

Maartjeleest 16 september 2025
“Het is ongelooflijk, maar in slechts dertig dagen kun je opmerkelijke veranderingen teweegbrengen in hoe je je voelt, je energieniveau en je algehele gezondheid, en deze effecten zullen je motiveren om te blijven leren en vooruitgaan”

In gezonder in 30 dagen door onbewerkt voedsel neemt Johannes Cullberg de lezer mee op weg naar een gezonder leven. Verandering kost tijd en de auteur legt duidelijk uit dat de eerste weken vaak niet eenvoudig zijn omdat ons brein vanuit de oertijd hunkert naar zoet en vet (de ongezonde varianten). Door dit niet meer te eten zal er weerstand ontstaan en je lichaam moet zich aanpassen waardoor je je in eerste instantie slechter kunt gaan voelen. Terugval ligt dan op de loer en dit boek geeft dan een steuntje in de rug.

Het boek is opgedeeld in 4 weken en elke week weer in 7 dagen. Dagelijks krijgt de lezer een “ochtendpeptalk” van de auteur waarin hij bijv. uitlegt waarom bepaalde symptomen optreden juist nu je goed voor je lichaam zorgt. Dan volgt er een stukje theorie over allerlei onderwerpen zoals, de verschillende macronutriënten, voorbeelden van onbewerkte voeding, bloedsuiker, welvaartsziekten, beweging, ons verslavingsbrein, inflammatie, epigenetica, psyche etc.De theorie wordt behoorlijk uitgediept, alles aan de hand van wetenschappelijke informatie. Hier en daar is een tabel of verhelderende illustratie of een casestudie toegevoegd.

Een deel van het boek gaat over hoe Big Food werkt en hoe de industrie ons weet te verleiden. Je leert over hoe “nepvoedsel” gemaakt wordt en waarom het vaak relatief goedkoop is. De auteur waarschuwt voor gezondheidsclaims op “nepvoedsel”. Op echte voeding zal je dit soort claims niet aantreffen.

Met interesse heb ik het boek van Cullman gelezen. Voor mij was veel informatie bekend door studie en ervaring waardoor het makkelijk las. Het heeft niet als doel om iemand (zo snel mogelijk) gewicht te laten verliezen. Het gaat er echt om, je lichaam te dienen door te kiezen voor “echte voeding”, voeding waarvoor we bedoeld zijn en niet het gefabriceerde “nepvoedsel” waar ons lichaam eigenlijk weinig mee kan, en wat zelfs problemen kan veroorzaken.

De auteur heeft jarenlange ervaring in de voedingsindustrie dus weet waarover hij praat. Het is ongelooflijk hoe Big Food ons in de greep houdt en ons laat geloven hoe gezond en lekker hun producten zijn. Aangezien het voor het grijpen ligt en weinig tijd kost het te bereiden wordt het nog aantrekkelijker. Cullman geeft daarom ook tips voor het verwerken van echte voeding (bijvoorbeeld d.m.v. “mealpreppen”).

Als je smaakpapillen weer gewend zijn aan echt eten, merk je pas hoe ver het gefabriceerde voedsel afstaat van de natuur. Echt voedsel heeft een positief effect op je bloedsuikerspiegel, je darmen, je immuunsysteem en je brein. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Wat ik persoonlijk jammer vind is dat het boek wel wat recepten bevat maar voor mensen die hier totaal niet bekend mee zijn kan het denk ik lastig zijn om de vertaalslag te maken. De auteur verwijst naar zijn website voor mensen die meer nodig hebben. Daar biedt hij een 30 dagen digitaal programma met o.a. recepten, oefeningen, audioclips en peptalks. www.johannescullberg.com

Ik wil Uitgeverij Kosmos en Het Boekencafe hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar.

Meer recensies van Maartjeleest