Een frisse start
“Ik had geen man in mijn leven nodig. Te ingewikkeld, te rommelig, te pijnlijk. Mijn leven was prima op dit moment”.
Rosie woont met haar moeder in een klein huisje op het landgoed van Hubert Cranleigh, waar ze verantwoordelijk is voor de manege. Als kind werd Rosie gepest maar door de verhuizing van haar vriendin Autumn naar het Lake District (te lezen in: “Een geweldig nieuw begin”) heeft ze meer sociale contacten gekregen
Haar moeder komt al jaren niet meer buiten het landgoed sinds ze een ongeluk gehad heeft waaraan ze PTSS heeft overgehouden. Rosie probeert er altijd voor haar moeder te zijn, hierdoor zet ze zichzelf op de tweede plaats.
Haar vader is een onbekende voor haar en haar moeder heeft nooit over hem verteld. Zal ze ooit meer over hem te weten komen?
Als de eigenaar van het landgoed een ongeluk krijgt, is zijn zoon Oliver verantwoordelijk voor het landgoed. Hij en Rosie hebben een verleden, een verleden dat pijnlijk eindigde voor Rosie.
Het landgoed heeft veel achterstallig onderhoud en Oliver en Hubert konden nooit goed met elkaar opschieten. Rosie maakt zich zorgen, wat zal er met het landgoed gebeuren? Het is onvermijdelijk dat ze met Oliver moet gaan praten over de toekomst van het landgoed.
“Een frisse start” is het tweede deel in de Lake District serie van Jessica Redland. Bestseller auteur van vele feelgood romans.
Net als deel 1 speelt het verhaal zich af rond Derwent Water in het prachtige Lake District. Een fijne entourage voor een roman.
Het verhaal wordt geschreven vanuit Rosie, een hardwerkende vrouw die altijd aan anderen denkt. Ze is erg begaan met haar moeder en de situatie. Het verleden van Rosie was niet makkelijk, maar ze kan hier goed mee omgaan. De liefde voor haar werk en het landgoed komen goed naar voren in het verhaal. De (complexiteit) van de andere personages wordt ook goed neergezet.
Het is, net als deel 1, een vlotlezend en beeldend verhaal waarin verschillende gebeurtenissen bij elkaar komen en je gaandeweg meer te weten komt over het verleden van de personages.
Toch ben ik minder enthousiast over dit deel. Het verhaal is erg voorspelbaar (wat op zich niet gek is voor een feelgood), en bepaalde gebeurtenissen vond ik wat minder geloofwaardig overkomen (zoals het verhaal van Rosies vader en Paula, met wie hij in het verleden bevriend was, en haar gedrag). Het boek eindigt met een cliffhanger.
Wat mij verder opviel waren de foutjes die het boek bevatte. Dit heb ik doorgegeven aan de uitgeverij, zodat hier bij een eventuele volgende druk rekening mee gehouden kan worden.
Ondanks het bovenstaande heb ik het boek met plezier gelezen. Het is een verhaal over liefde, maar ook over de waarde van vriendschap, over familie, over doorzettingsvermogen en hoop. Ik kijk uit naar deel 3.
Ik wil Uitgeverij Boldwoodbooks en Het Boekencafe hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar.