Een reis naar je intuïtieve zelf

Maartjeleest 16 mei 2025
"Zoals eerder benoemd, zit er een hele hoop rotzooi bovenop ons intuïtieve en daarmee authentieke zelf. Deze rotzooi zorgt ervoor dat je niet kunt komen waar de rust en stilte van je intuïtieve zelf zich bevinden"

In "Jij bent vertrouwen" neemt Anne Blouw de lezer mee op reis, een reis naar zelfheling en groei. Ieder mens krijgt te maken met (zoals de auteur het noemt) "rotzooi" in zijn/haar leven waardoor je verwijdert raakt van je intuïtieve zelf. Er zijn belemmerende gedachten en overtuigingen die vaak steeds sterker worden, waardoor je nog verder van jezelf verwijdert raakt en bepaalde keuzes maakt die eigenlijk niet bij je passen en daardoor erg veel energie kosten. Deze "rotzooi" is er om je te beschermen, maar hierdoor komt je intuïtieve zelf steeds meer op afstand. Dit doorbreken is een proces. De auteur heeft dit proces zelf doorlopen, en dit was niet eenvoudig. Door o.a. therapie, meditatie en het afstand nemen van de belemmerende patronen is het haar gelukt om haar intuïtieve zelf te herontdekken.
In het boek deelt de auteur ook haar eigen verhaal met als doel dat anderen zich minder eenzaam voelen in het proces.

Veel mensen zijn geneigd hun gevoel weg te duwen, bijvoorbeeld uit angst om de controle te verliezen.  Allerlei verbale therapieën kunnen helpend zijn, maar ook een valkuil om alsnog niet te gaan voelen. Door het structureel leren opzoeken van je intuïtieve zelf kun je de stilte in jezelf gaan vinden en vanuit hier echt gaan leven. Dit kan ook verdieping geven in relaties door je met de ander te verbinden.
De auteur laat duidelijk zien dat er geen "quick-fix" is om meer bij jezelf te komen.

"Vaak ging dit gepaard met veel demonstraties van mijn opgelegde rotzooi, maar de kleine momenten van rust in mijn hoofd waren me zoveel waard".

Meditatie heeft haar geholpen bij haar proces. Dit boek helpt de lezer om te leren mediteren. Het boek bevat meerdere uitgeschreven meditaties die middels een QR code ook online te volgen zijn. Er zijn meerdere manieren om te mediteren en het is volgens de auteur vooral belangrijk te kijken wat bij je past, al is zeker in het begin regelmatig oefenen en herhalen wel belangrijk, omdat het dan erg onwennig kan zijn en weerstand kan oproepen.
Voorafgaand aan de meditatie behandelt de auteur thema's die aansluiten bij de meditatie zoals; blokkades loslaten, omgaan met weerstand, doorvoelen van je gevoel en de kracht van verbeelding

"Laat je gevoel voor je spreken; je hoeft niets te bedenken, alleen maar te vertrouwen".

"Jij bent vertrouwen" is een gids die je kan helpen dichter bij jezelf te komen. Het is een boek dat niet vraagt om snel uitgelezen te worden en de theoretische stukjes moest ik soms lezen en herlezen om het goed door te laten dringen. De meditaties zijn duidelijk beschreven.
In de reguliere hulpverlening ligt de nadruk nog vaak op praten, terwijl dit boek veel meer gaat over voelen en terugkeren naar jezelf!
Vanuit mijn eigen geloof kon ik niet alles volledig onderschrijven maar anderzijds vond ik ook herkenning in dit boek.

Ik wil Anne Blouw en uitgeverij Boekscout hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar

Meer recensies van Maartjeleest