Een prachtig reisverhaal

Maartjeleest 22 april 2025
"Elke cel in mijn lichaam heeft rust nodig. Wat doe ik hier eigenlijk? Wat is het nut van al dat hiken?"

In de "Ultieme tocht" loopt thru-hiker Tim Voors (Trailnaam: Van Go) de Continental Divide Trail van Canada naar Mexico. Een zware tocht vol ontberingen, vol natuurschoon en vol bijzondere ontmoetingen.
Hij laat zijn gezin thuis, die hem steunen in zijn lange reis. Er gaat een periode van vier jaar aan voorbereiding, planning en sparen vooraf aan deze tocht.
Ondanks de zorgvuldige planning loopt de reis toch regelmatig anders. De natuur bepaalt het ritme.
Zo begint de tocht met een blessure (waar Voors achteraf dankbaar voor is) en zijn er kilometers van het pad verdwenen door de zogenaamde "blowdowns", omgevallen bomen die zich als hindernissen over het pad hebben gestort.
De weersomstandigheden zijn heel wisselend, van hitte en droogte naar onweer, regen, storm en vorst. Het is soms echt afzien, en zijn angsten worden uitgedaagd, maar toch loopt Voors door, omdat het lopen ook veel oplevert en zoveel voldoening geeft. In totaal liep hij tijdens deze tocht 4989 kilometer!

"Je kunt hier helemaal verloren raken, zowel fysiek als mentaal. Verloren in gedachten, verloren in reflectie, verloren in het moment"

De ondertitel van het boek luidt: "Solo te voet door Amerika". Voors gaat inderdaad alleen op reis maar loopt een groot deel van de tocht samen met andere hikers, of hij overnacht samen met andere hikers. Toch is er ook behoefte aan alleen zijn, alleen met zijn gedachten, alleen in de natuur.
De ontmoetingen met andere mensen die hij tegenkomt zijn heel wisselend. De hikers steunen elkaar, hebben plezier, maar er zijn ook diepe en filosofische gesprekken en een enkele keer iemand die minder fijn gezelschap is.

"Dan realiseer ik me dat in hem alle irritante mensen samenkomen die ik de afgelopen jaren ben tegengekomen tijdens het lopen. Maar wat me echt raakt, is het feit dat zijn gedrag een aantal negatieve eigenschappen van mezelf aan het licht heeft gebracht. Misschien is hij wel de spiegel waar ik in niet in durf te kijken?"

Naast het proces van het wandelen speelt de natuur een grote rol. Voors beschrijft dit heel beeldend en de prachtige foto's maken het boek compleet. Tim is ook een getalenteerd illustrator en het boek staat dan ook vol met illustraties van zijn hand.
Voorin staat een lijst met benodigdheden, ik was verbaasd over de lange lijst spullen die allemaal in één rugzak moesten passen.

De CDT is niet de eerste tocht die Voors maakte. Al eerder liep hij andere trails en schreef daar ook boeken over. Hij verzorgt ook lezingen.

"De ultieme tocht" sprak me meteen aan toen ik erover las, en het boek heeft me niet teleurgesteld. Het verhaal is een mooie reisbeschrijving van de tocht die Voors maakte, de ontmoetingen met anderen en zijn gedachten en gevoelens die hij mooi omschrijft. De foto's vind ik adembenemend mooi en ik heb regelmatig teruggebladerd om de foto's opnieuw te bekijken.
Met dit boek wil de auteur mensen ook inspireren om te gaan wandelen, om mensen te ontmoeten en om na te denken. Zelf kan ik helaas geen lange wandelingen maar maken, maar gelukkig mocht ik een beetje meelopen met Tim Voors!

Ik wil uitgeverij Fontaine (onderdeel van Park uitgeverij) en Het Boekencafe hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar.

Meer recensies van Maartjeleest