Merkwaardig, fantastisch, fascinerend en soms doodeng

Margje_V 29 juli 2023

Dat J.D. Barker een goede schrijver is, lazen we al in zijn boeken Augustus en Horen, zien, zwijgen. De verwachting van een samenwerking met Dacre Stoker (achterneef van Bram Stoker) is dan ook erg hoog.

Bram Stoker is in zijn kinderjaren erg ziek. Hij krijgt vreselijke koorts, hoest de longen uit zijn lijf en zijn ouders zijn bang dat hij zijn ziekte dit keer niet overleeft. Als zijn oom, die dokter is, zijn lijf vol zet met bloedzuigers, grijpt Nana Ellen Crone, de kinderoppas, in. Ze sluit zichzelf en Bram op in zijn slaapkamer en twee dagen later komt ze er weer uit, grijs van vermoeidheid en loopt het huis uit. Ze verdwijnt spoorloos.

Bram knapt zienderogen op. De bloedzuigers hebben nagenoeg geen vlekken achtergelaten, terwijl daar plekken van achterblijven die soms wel een week zichtbaar zijn. En waar is Nana Ellen gebleven? Drie dagen later loopt Nana Ellen het huis weer binnen alsof er niets gebeurd is. Tegelijkertijd zijn er meer rare dingen aan de hand. Er verdwijnen mensen en wordt er zelfs een heel gezin vermoord.

Bram en zijn zusje Matilda gaan op onderzoek uit. Waarom brengt hun broer Thornley soms een kip naar de kamer van Nana Ellen en waarom doet ze zo geheimzinnig?

"Ik stelde me voor dat ze er bovenop lag, op haar rug, met haar grijze ogen wijd open terwijl de aardbeestjes aan haar knaagden."

Toen Bram Stoker het manuscript voor het eerst overhandigde aan Archibald Constable & Company, opende hij het gesprek met de woorden: Dit is een waargebeurd verhaal.

Merkwaardig, fantastisch, fascinerend en soms doodeng is het verhaal van Dracul. Het begint bij zijn geboorte in 1847 en we volgen al zijn vreemde en soms zeer enge ervaringen die hij zijn hele leven samen met zijn broer en zus meemaakt. De spanningsboog is in het begin van het verhaal behoorlijk hoog, zakt wat in het middengedeelte, maar schiet naar het einde toe weer omhoog. De personages zijn fantastisch uitgewerkt. Als je het boek uit hebt ga je als lezer bij jezelf te rade wat je nu eigenlijk gelezen hebt. Is het echt? Is het verzonnen?

Geloofde Bram Stoker echt dat Dracula, dat monster dat hem sinds zijn kinderjaren had achtervolgd, zijn onsterfelijke ziel zou komen opeisen na zijn dood? Kijk vooral eens op de site www.bramstokerestate.com. Hier lees je alles over de stamboom, Bram Stoker's werk en de complexiteit over het verhaal Dracul.

Dit boek voldoet aan zoveel meer dan je verwachtingen.

Bram overleed 20 april 1912 en is zoals hij wenste direct na zijn overlijden gecremeerd.

Vijf Sterren.

ISBN: 9789022599303

Pagina’s: 496

Uitvoering: Paperback

Uitgave: Juli 2023

Dank aan Boekerij voor het recensie-exemplaar

Meer recensies van Margje_V