Onduidelijk gedachte experiment

Wat als Josef Goebbels in 1938 zijn vrouw en kinderen had verlaten en met zijn minnares, de Tsjechische actrice Lida Baarova naar Japan was vertrokken. Een wat vreemd maar intrigrerend gegeven. Ik wist niet zo goed wat te verwachten. Goebbels, propagandaminister van Hitler, en najaar 1938, roept al snel de Kristalnacht op in je gedachten. What-if? Wat volgt is een reis door het hoofd van Goebbels via zijn dagboek. Dit kabbelt zo door tot driekwart van het boek, waarop een wending volgt. Of toch niet? Ik vond dit niet echt een fijn boek om te lezen en heb er best lang over gedaan, ondanks dat het niet echt dik is. Wel heb ik tijdens het lezen wat meer achtergrond gezocht over Goebbels, waardoor het geheel wat begrijpelijker werd. Zo geeft de auteur Goebbels voorspellende gedachten mee, wat zijn visionaire eigenschappen weergeeft en gebruikt hiervoor gezwollen taal, die we van zijn historische propagandatoespraken kennen.

"Konzentration, wat is het een kostbare term. Fokus! Men zou er cursussen in moeten gaan geven, wereldwijd, mindfulness, ik verzin maar wat, mensen volledig leren opgaan in de flow en ze voorhouden dat dit gezond is, de eigen gezondheid als hoogste waarde..."

Ook is het raadzaam om de genoemde Duitse journalist Richard Sorge even te googlen. Maar achteraf bleef ik toch vooral met de vraag zitten waarom dit gedachte experiment eigenlijk geschreven moest worden.

Meer recensies van Marianne de Waard