Geschiedenisles in de vorm van een prachtige roman

Eens in de zoveel tijd lees je een boek dat je niet weg kunt leggen en waar je tegelijkertijd zo lang mogelijk van wil genieten. Land van Echo's is zo'n boek. Alles zit er in: Een geschiedenisles over de Spaanse burgeroorlog en de nasleep daarvan, een periode die voor ons Nederlanders altijd onderbelicht is gebleven. Een spannend verhaal over oorlog met gruwelijke gebeurtenissen die ook gruwelijk beschreven worden, en vergelding die doorsijpelt naar volgende generaties. Het maken van keuzes waarvan je niet weet of dit de juiste zijn. Welke kant kies je, als je menselijk wilt blijven in onmenselijke situaties? Maar het is ook het verhaal van een onbereikbare liefde, loyale vriendschappen, (zelfgekozen) familiebanden en beschrijvingen van de prachtige Spaanse ruige natuur, voordat deze door het toerisme is gecultiveerd. En dit alles met een schrijfstijl die bol staat van de mooiste metaforen, wijd uit meanderende zinnen die de sfeer zo weergeven dat je het gevoel hebt dat je er bij bent, zowel in het mooie als in het afschuwelijke.

Land van Echo's bevat alles wat ik van een historische roman verwacht en meer dan dat. Naast een weergave van een interessante historische periode in romanvorm geeft Land van Echo's een prachtig epos over een land(streek) dat niet meer in die vorm bestaat en een periode die voorbij is, maar door hierover te lezen zit je er middenin. De schrijfstijl is prachtig en er zit zo'n vaart in het verhaal dat stoppen met lezen geen optie is.

Meer recensies van Marianne de Waard