Misdaden oplossen door een combi van mensen en AI

Marieke Leest Marieke Leest
5 apr 2026

Ik was vorig jaar enorm verrast door deel 1 van deze serie. Kat werkt bij de politie en kreeg de opdracht om samen met een AI-hologram, Lock, coldcases onderzoeken en oplossen. Via AI kunnen andere, objectieve, onderzoeken sneller gedaan worden dan via menselijk onderzoek. Een combinatie van beide leek in ieder geval succesvol.

In dit tweede deel mogen ze in plaats van op een coldcase, eindelijk aan een lopende zaak werken. Er wordt een man gekruisigd dood teruggevonden op het terrein van een afvalverwerkingsbedrijf. Niet veel later wordt ook een tweede man dood teruggevonden. Kat vermoedt dat er een seriemoordenaar aan het werk is maar elk verband dat ze vinden, lijkt nergens naartoe te leiden.

Het leuke van deze samenwerking is dat je enerzijds een menselijke rechercheur hebt, met gevoelens en menselijke interactie en anderzijds een AI-rechercheur die enkel objectief reageert en ook geen rekening houdt met gevoelens van anderen. Toch heeft iedereen de neiging om Locke als een mens te behandelen omdat zijn hologram er menselijk uitziet. Echter Locke is geprogrammeerd om op een bepaalde manier te werk te gaan en kan met deep learning wel nieuw gedrag aanleren maar kan gevoelens niet interpreteren, alleen feiten.

Een interessante en zeer onderhoudende politiethriller met interessante personages en een zeer actueel thema. Op het einde volgt een zeer spannende ontknoping, volledig in de stijl van het boek. De daden die gesteld moeten worden, om de moordenaar te proberen vatten, voelen voor Locke tegenstrijdig aan hoe hij geprogrammeerd is. Daardoor worden dingen in vraag gesteld waar mensen niet meer of in ieder geval minder bij stil staan. Een kleine cliffhanger doet de lezer al uitkijken naar het volgende deel!

Deze serie is echt een aanrader!

Meer recensies van Marieke Leest