Advertentie
    Marieke Scheers Hebban Recensent

De schrijver van Grand hotel Bajes Andries Bik, werd gearresteerd tegelijk met zijn vader Jan Bik, zijn moeder en zijn broer en naar een penitentiaire gevangenis in Zwolle gebracht. Het is hem op dat moment onduidelijk waarom, maar hij zit vervolgens vijf maanden vast. Dit is zijn verhaal.

Na zijn arrestatie mag Andries een tijd lang geen contact hebben met de buitenwereld hebben ook niet met zijn familie. Er wordt hem pas veel later iets verteld over het waarom, de redenen zijn onbegrijpelijk maar zijn vrijheid is hem wel ontnomen. Eenmaal in de gevangenis valt hij van de ene verbazing in de andere. De gevangenis in Nederland blijkt niet te vergelijken met de gevangenissen zoals weleens te zien zijn op tv, zo zijn Marokko en Amerika verschrikkelijk, maar is detentie in Nederland totaal anders. Het boek Grand hotel bajes geeft een goed inzicht in het leven binnen de muren van een penitentiaire inrichting. Er is luxe en er zijn mogelijkheden, maar er zijn ook beperkingen en strakke regels. Vooral het beroven van de vrijheid is een straf die zwaar weegt.

Andries Bik is ervan overtuigd dat hij snel zal vrijkomen want hij is onschuldig. Maar hoe langer hij vastzit en hoe meer hij de weten komt over de feiten waarvan hij wordt verdacht, hoe duidelijker het wordt dat de officier van justitie niet van plan is hem te laten gaan. Drie jaar lang hebben ze deze arrestaties al voorbereid en nog zijn ze niet klaar met onderzoek, het verhoren van de getuigen en het verzamelen van bewijzen. Andries maakt er maar het beste van en ‘geniet’ op zijn manier van de rechten die hij blijkt te hebben. Hij sport en studeert en allemaal op kosten van de staat. Opvallend is hoe positief hij blijft. Natuurlijk maakt hij zich ook weleens erg boos over de gang van zaken, zeker als zijn in vrijheidsstelling opnieuw wordt uitgesteld. Over het algemeen is hij een model gevangene die zich netjes gedraagt, maar een die wel gebruik maakt van zijn rechten en regelmatig klachtenbrieven stuurt naar de directeur en de klachtencommissie.

Het luisterboek wordt voorgelezen door Jelle Amersfoort en hij doet dat op duidelijke en enthousiaste wijze wat goed past ook bij de manier waarop Andries in het leven staat. Andries Bik liet zich niet ontmoedigen toen zijn vrijheid hem werd ontnomen en heeft een duidelijk doel voor ogen voor zijn toekomst. Hij zag dat binnen de muren van de gevangenis kansen lagen en benutte die ten volle. De wijze waarop Andries zijn verhaal verteld is prettig om te lezen/luisteren, hij neemt de lezer/luisteraar mee in zijn ervaringen, gedachten en keuzes wat het plaatje compleet maakt. Het is door de positieve instelling van Andries en zijn talent om met humor de gebeurtenissen te beschrijven een eerlijk, open, indruk- en verbazingwekkend boek geworden. Het leven binnen de muren van een gevangenis is onvoorstelbaar, maar nu hebben we als lezer/luisteraar er toch wat van meegekregen

Grand hotel bajes is een boek waarvan het lezen (of luisteren) de moeite waard is. Een zeer persoonlijk verhaal dat verbaasd, maar dat ook indrukwekkend is. Op zeer toegankelijke wijze heeft hij zijn eigen verhaal geschreven, met de planning om er een trilogie van te maken. Zijn verhaal is nog niet klaar.

Reacties op: Zeer persoonlijk verhaal

47
Grand Hotel de Bajes - Andries Bik
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker