Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Indrukwekkend

Marieke Scheers 09 april 2024 Hebban Recensent
Van wie ze waren is een boek dat gaat over een organisatie in Duitsland die alle documentatie die is overgebleven uit de kampen heeft verzameld. Het ITS (International Tracing Service) helpt nabestaanden van mensen die in Duitse concentratiekampen hebben gezeten sporen van levens terug te vinden.

Irène is Francaise, maar woont in Duitsland met haar zoon en is gescheiden van haar Duitse man. Ze werkt al vele jaren bij het ITS. Het instituut slaat een nieuwe koers in, na jarenlang onder een beleid van geheimhouding te hebben gewerkt. Aan Irène nu de taak om opgeslagen voorwerpen terug te brengen bij familie en nabestaanden.

Het klinkt als een ‘gezellig’ verhaal vol speurwerk, maar de werkelijkheid is veel heftiger. Door het speuren naar het verleden en de kampen, komt er onvermijdelijk veel leed naar boven. Sporen leiden naar Treblinka, Auswitsch en Ravensbrück en de gruwelen die daar plaatsvonden, de schrijfster laat niets onbenoemd. Irène weet sporen te vinden van een klein poirot lappenpopje en gaat op zoek naar nabestaanden van een Poolse vrouw van wie een medaillon werd afgepakt in Ravensbruck. Het is indrukwekkend en indringend.

Niet alles leest even makkelijk. De schrijfster maakt veelvuldig gebruik van de vertellende manier in derde persoon: Ze deed dit, ze voelde dat en ze dacht zo. Dat levert een hele afstandelijke manier van schrijven op. Daarnaast zijn er hoofdstukken waarin Irène met mensen praat en die hoofdstukken met dialoog lezen wel prettig. Ook komen er tijdens het speurwerk brieven en kaarten tevoorschijn. Alles bij elkaar is het complex, maar knap geconstrueerd.

Elke hoofdstuk krijgt de naam van een persoon die in dat hoofdstuk een rol speelt. Er komen veel namen voorbij in het boek, wat soms duizelt. Door het onderzoek van Irène krijgt ze te maken met Poolse mensen, Griekse, Israëlische en Amerikaanse. De verschrikkingen van de kampen komen weer tot leven, in het personage van de Poolse Wita, die in opstand kwam en de ‘proefkonijnen’ beschermde, en in die van de Joodse timmerman die Treblinka overleefde, daar onmenselijke dingen meemaakt en die daar in zijn hoofd eigenlijk nooit echt weg is gekomen.

Het boek is een les geschiedenis. Nohant neemt je al lezer mee naar Polen en naar de kampen. Het is de geschiedenis van Polen die indruk maakt. Dat land heeft zoveel meegemaakt, na de overheerding door de Nazi’s, kregen ze de Russen. Verontrustend is ook om te zien dat antisemitisme nog altijd aanwezig is.

Om alle ellende te compenseren, is het einde van het boek geromantiseerd. De zoektochten van Irène komen tot bijzondere eindes en voor haarzelf loopt het ook goed af.

Van wie ze waren is een document van een onbeschrijfelijke waargebeurde geschiedenis.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marieke Scheers

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?