Een roman vol passie
De Nederlandse Chantal van Gastel is auteur van hedendaagse romans waarin liefde centraal staat. Haar boekenreeks ‘zwaar verliefd’ werd verfilmd, net als de stand-alone Ik wist het. Haar nieuwste roman Acht dagen, het eerste deel van een duologie. Een passievol verhaal over het ontdekken van echte liefde.
Gemma is getrouwd met Ralph. Ze twijfelt over het huwelijk en heeft een pauze ingelast. Gemma slaapt al een tijd op de bank bij Sara, haar beste vriendin en collega en ook de zus van Ralph. Als ze op een dag in een overvolle metro tegen Boreas wordt aangedrukt, is dat het begin van een week vol ongekende verliefdheid en passie. Boreas is eigenaar van tijdschrift Angle. Hij zit niet te wachten op een relatie. Maar de ontmoeting met Gemma zet alles op z’n kop.
Acht dagen is een indrukwekkend boek. Gemma en Boreas worden tot in de puntjes uitgewerkt. Als lezer kijk je mee bij alle momenten in hun leven, je voelt hun twijfels, hoort hun gedachten en voelt de emoties. De hoofdstukken wisselen van Gemma naar Boreas en weer terug en de verhalen sluiten naadloos op elkaar aan. Zo wordt een ongeëvenaarde intensiteit gecreëerd.
De manier waarop het is geschreven is wennen. Van Gastel kiest ervoor om een verteller het woord te laten doen, wat zich uit in: zij dacht, zij voelde, zij wist, wat aan de ene kant intiem is en alles verwoordt wat er in de personages omgaat, maar daarnaast ook een afstand schept. Door de manier van vertellen komen de scènes als een film voorbij, waarbij je als lezer meekijkt op de eerste rang . Er zijn dialogen en die zijn goed en overtuigend, maar steeds als onderdeel van het vertellende karakter van het boek. De lezer die dat los kan laten zal zich laten onderdompelen in een week vol passie die Gemma en Boreas beleven. Wie meer houdt van een leeservaring met een ik-personage zal meer moeite hebben om in het verhaal te raken.
Dat er in een week veel kan gebeuren blijkt uit dit boek. Het werk van beide personages en de connectie met anderen krijgen de ruimte. Maar een groot deel van het verhaal wordt ingenomen door spicy scènes. Van Gastel neemt de lezer mee naar de intieme momenten tussen Boreas en Gemma. Hun aantrekkingskracht is zo groot dat ze geen weerstand kunnen bieden en dat uit zich vele scènes die uitgebreid, maar smaakvol worden beschreven. Van Gastel weet de balans precies in evenwicht te houden en voorkomt dat het doorslaat naar vulgair. Het is vooral de dosering die opvalt, het is veel en vaak.
De titel en de flaptekst maken duidelijk dat het voor Boreas en Gemma voor nu bij acht dagen blijft. De manier waarop het eindigt is heftig. Het levert ook vragen op, want waarom wordt er niet meer gecommuniceerd? Maar het is nog niet klaar tussen Boreas en Gemma. In het tweede deel van deze serie, met de titel Acht jaar, wordt hun contact hersteld. Aan het einde van Acht dagen krijgt de lezer een voorproefje in de vorm van een eerste hoofdstuk. De verleiding is groot om door te lezen, het wachten is tot het tweede deel uitkomt.
Origineel is de toevoeging van muziek aan het boek. In de vorm van zangeres Rain staan twee nummers centraal. Die songs zijn geschreven door Van Gastel zelf in samenwerking met singer-songwriter Christie Middel en zijn via een QR code in het boek te beluisteren tijdens of na het lezen.
Acht dagen is een intrigerende roman over een passievolle liefde. Een hedendaags new adult verhaal met een hartverscheurend einde dat uitnodigt tot het lezen van het afsluitende deel: Acht jaar.