Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een keuze met grote gevolgen

Marieke Scheers 24 maart 2024 Hebban Recensent
De Nederlandse thrillerauteur Marie-José Verweij debuteerde in 2021 met een psychologische thriller: Met onbedachte rade. Het boek maakte indruk en de nieuwsgierigheid naar haar tweede boek was gewekt.

‘Geen weg terug’ start met Walter, basisschoolleraar, die zich zorgen maakt om de twee kinderen van een gezin. Het aanmelden bij Veilig thuis heeft niet het beoogde effect. Dan maakt hij een keuze die verstrekkende gevolgen heeft.

Het is niet enkel Walter zijn verhaal. In het boek wisselen de hoofdstukken elkaar af, waarbij steeds een ander perspectief wordt gekozen. Zo is er de jonge Iris die grote plannen heeft en haar broer Michael, die zich grote zorgen maakt. En ook vader Pascal en moeder Cynthia die terechtkomen in hun grootste nachtmerrie, krijgen hun eigen hoofdstukken. Het zorgt voor een soepel en afwisselend verlopend verhaal. Door het lezen vanuit wisselend perspectief wordt duidelijk wat er in de hoofden van deze mensen omgaat.

Verweij heeft haar personages goed uitgewerkt, je leeft als lezer met ze mee, en snapt grotendeels de keuzes die ze maken. Soms pakken die keuzes goed uit, maar wat voor een een goede logische keuze is, heeft grote consequenties voor de ander. Als lezer wordt je heen en weer geslingerd, de ene keer is er sympathie voor een personage, maar dat kan zo omslaan in een andere emotie. Het laat zien dat mensen meerdere kanten hebben en dat egoïsme een grote rol speelt.

Het verhaal is opgedeeld in dagen, waarbinnen de perspectieven wisselen. Het speelt zich allemaal in relatief korte tijd af. In een week kan een hoop gebeuren en als lezer zit je er midden in. Daarnaast zijn er flashbacks, waardoor duidelijk wordt wat er vooraf ging aan het nu. Dat levert naast inzichten van het waarom, ook enkele onverwachte twists op, wat een heel andere kijk op de gebeurtenissen oplevert.

De manier van schrijven van Verwij is helder en niet te moeilijk. Ze neemt je als lezer mee in de race tegen de klok. Personages, omgeving en gebeurtenissen zijn goed uitgewerkt, alles is beeldend beschreven zodat het makkelijk is te visualiseren. De onderhuidse spanning loopt op, maar gaat nergens over de top. Aan het einde is zichtbaar hoe groot de puinhoop is, die is ontstaan door een goedbedoelde actie en blijkt dat ‘eind goed al goed’ hier niet geldt.

Geen weg terug is een fijne thriller, die boeit van begin tot einde. Het laat zien hoe een ondoordachte keuze tot grote gevolgen kan leiden.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marieke Scheers

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?