Advertentie
    Marieke Scheers Hebban Recensent

De bestsellerauteur van feelgoodromans Jill Mansell heeft eigenlijk geen introductie meer nodig. Al 29 romans werden naar het Nederlands vertaald en daar is nummer 30 nu bij gekomen. It Started With a Secret is door Marja Berg vertaald als Heerlijk duurt het langst (2020).

Het verhaal begint met Lainey en Kit, twee jonge mensen die in Frankrijk werken op een kasteel dat is ingericht als hotel. Helaas is bij de eigenaren van het kasteel het geld op en moeten Lainey en Kit terug naar Engeland. Lainey ziet een advertentie van een familie in Cornwall die op zoek is naar een stel om hun chaotische leven in goede banen te leiden. Het gezin in Cornwall bestaat uit de beroemde Hollywoodacteur op leeftijd Richard, zijn schoondochter Majella met haar drie kinderen, de volwassen kleinzoon Seth en twee honden. Het is inderdaad een chaotisch huishouden en het is dé baan voor hen, ware het niet dat ze geen stel zijn en het ook niet zullen worden, aangezien Kit homo is. Maar Kit is bereid om zijn gevoelens aan de kant te zetten en zich als Lainey’s vriend voor te doen om deze baan te krijgen, als een leugentje om bestwil.

Als een moderne Mary Poppins weet vooral Lainey heel wat brandjes te blussen. Het oplossen van het probleem van fanmail, het inbreken voor een paspoort, het koken voor een date van Majella en het invallen als hulp bij een minivakantie voor een alleenstaande moeder met drie autistische kinderen – het is maar een kleine greep uit de grote hoeveelheid gebeurtenissen waarbij Lainey is betrokken sinds ze haar intrede heeft gedaan. Iedereen loopt met haar weg, maar problemen liggen op de loer door de aanwezigheid van Seth. Hij heeft zo zijn bedenkingen bij Lainey en Kit als ‘stel’ en daarmee komt hun baan in gevaar.

Het is een absolute feelgoodroman die speelt in het prachtige Cornwall met zon, zee, strand en opbloeiende liefde. Maar Mansell brengt ook thema’s als kinderwens, autisme, puberteit, uit de kast komen en de angst voor een erfelijke ziekte in het verhaal. Deze toevoegingen zorgen voor een dosis realisme en diversiteit en laten zien dat het leven niet alleen maar leuk is, maar dat er ook problemen zijn. De balans slaat gelukkig door naar de luchtige kant en dat is wel typerend voor de schrijfstijl van Mansell. Het verhaal is leuk, liefdevol, met vaart geschreven en gaat nergens over de top. Ook de humor ontbreekt niet en elk hoofdstuk brengt weer wat nieuws. Het mag dan hier en daar wat voorspelbaar zijn, er zijn genoeg zijwegen onderweg naar het einde die het verhaal afwisselend houden en zorgen dat het lezen ervan geen moment verveelt.

De personages zijn met uiteenlopende karakters divers, herkenbaar en om van te houden. Van de veelzijdige Lainey, de lieve Kit en de totaal verschillende pubertweeling tot de mopperige oude Richard. Moeder Majella die zo positief in het leven staat en wie je een leuke man gunt. (Haar eerste stappen op het gebied van dating zijn helaas geen succes, maar wel lekker hilarisch.) Argwanende Seth met zijn perfecte vriendin en dan is er ook nog de stoere Amerikaan Wyatt die nog zo op zoek is naar zijn eigen identiteit. De combinatie van al deze mensen werkt en zorgt voor een goedlopende dynamiek en dat maakt het lezen nog een stukje leuker.

Heerlijk duurt het langst is opnieuw een heerlijke feelgoodroman van Jill Mansell waarbij je vooraf weet wat je krijgt en waarbij je als lezer dan ook niet wordt teleurgesteld. Met geweldige personages, een vrolijk en veelzijdig plot en een happy end sluit je als lezer het boek met een grote glimlach en een zeer goed gevoel af.  

Reacties op: Geweldige personages en een vrolijk en veelzijdig plot

182
Heerlijk duurt het langst - Jill Mansell
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners