Historisch roman met waarheidsgetrouwe elementen
In het boek “Madame” volgen we het levensverhaal van Marie Tussaud, startend bij haar vlucht als zesjarige meisje uit Bern, Zwitserland naar Parijs, Frankrijk tot haar uiteindelijke aankomst in Engeland waar later haar eerste wassenbeeldenmuseum zal opgericht worden. We krijgen hierdoor een historisch beeld van de soms moeizame weg die ze heeft moeten afleggen voor de oprichting van haar 1ste eigen museum.
Madame is de derde historische roman van de hand van de Nederlandse schrijfster Jacobine Van Den Hoek. Net als in haar vorige boeken neemt een sterke vrouw de centrale rol in in het verhaal. Marie Tussaud heeft van jongs af aan een bepaald doel voor ogen voor haar toekomst en laat zich hier door niemand van afleiden, ook al zijn ze het niet eens maar haar keuzes. Ze wil opboksen tegen het toen geldende stramien voor vrouwen. Zo wil ze nooit trouwen en wil ze een artieste worden, tot grote ergernis van haar oom.
Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde historische feiten aangevuld met fictieve elementen. Door het grondige onderzoekswerk dat de schrijfster verricht heeft, wat ook goed zichtbaar is doorheen het boek, schept het verhaal een goed beeld van hoe het leven in Frankrijk was ten tijde van de Franse Revolutie (1789-1799). Doordat Marie als Artiste de Cire gewerkt heeft voor de zus van de Franse koning en ze dus als koningsgezind wordt beschouwd, had dit ook grote gevolgen voor haar leven.
Ik vond het een boeiend boek dat ik met veel plezier heb gelezen en waar ik werd meegesleept in een wereld rond liefde, vriendschap, verdriet, ambities, verraad, ontberingen en politiek woelige tijden.
Het boek “Madame” was een leerrijke leeservaring voor mij en toont aan dat je alles kan bereiken wat je wil, als je je ervoor inzet. Het is een aanrader voor mensen die houden van historische romans met waarheidsgetrouwe elementen.
“Madame” verschijnt op 23 januari.
“Madame” verschijnt op 23 januari.