De wereld na de apocalyps, wie is beter af?

Marina67 19 mei 2025
Het boek begint met de dood van acteur Arthur Leander, die op het toneel sterft. Vlak daarna breekt de Georgische Griep uit waardoor 99% van de wereldbevolking sterft.
Bij de overblijvers zit een aantal mensen die een lijntje hebben met Arthur. Waaronder Kirsten, die 8 was toen de wereld verging. Zij heeft pagina's van de comic novel Station Elf bij zich, geschreven door de eerste vrouw van Arthur. Kirsten reist rond met het Reizende Symfonie orkest.

De nieuwe wereld, met een nieuwe jaartelling, is gevaarlijk. Niemand vertrouwt elkaar, er zijn bendes actief en er zijn profeten die geloven dat zij met een reden de ondergang overleefd hebben. Het symfonie orkest is onderweg naar de luchthaven van Severn City, waar de meeste overblijvers samen zijn en proberen een nieuwe samenleving op te bouwen. Clark, Arthurs beste vriend, heeft er een museum met relikwieën uit de oude tijd ingericht.

Dit bijzondere boek volgt de levens van de mensen van voor de Georgische Griep en die van mensen in de nieuwe tijd. Dit loopt door elkaar heen, dat is soms verwarrend, maar heeft een functie. De auteur laat de personages in de nieuwe tijd afwegingen maken wat beter is, geboren zijn in de nieuwe wereld of nog herinneringen hebben aan de oude wereld? Wie is beter af. Ook maakt de auteur duidelijk dat we in de huidige tijd alles makkelijk voor lief nemen, alles is in overvloed aanwezig en toegankelijk, en dat de mensheid gemakzuchtig en verwend is.
Alle lijnen komen uiteindelijk samen in dit meesterlijk geschreven werk.

"Maar wat ik wil zeggen, denk je ook niet dat de mensen die het het moeilijkst hebben in dit - dit huidige tijdperk, hoe je het ook wil noemen, de wereld na de Georgische Griep-, denk je niet dat de mensen die zich de oude wereld nog goed herinneren degenen zijn die er het meest mee worstelen? Wat ik dus bedoel is dat hoe meer je je herinnert, hoe meer je verloren hebt"

Met dit verhaal laat de auteur zien dat onze huidige (westerse) maatschappij aan een zijden draadje hangt, hetgeen we allen hebben ervaren tijdens de Covid-pandemie, dat we moeten waarderen wat we hebben en wat het met de mensheid kan doen als alles instort. Een aanrader!

Meer recensies van Marina67