Bijzonder mooi!

Tante Boekie 22 oktober 2021
Een nieuwe wereld in 100 dagen. Dat klinkt als iets hoopvols. En dat is het eigenlijk ook.
100 jongeren geven namelijk in dit boek antwoord op de vraag : ' Hoe zou de wereld eruitzien als jij voor een dag alles kon beslissen? En dat is zo mooi, uniek, hoopvol en waardevol, dat het je kijk op het leven veranderd na het lezen van hun verhaal.

Mijn enorme bewondering voor dit boek past niet in het beperkte kader van instagram, maar ik ga toch proberen om er zo veel mogelijk over te zeggen.

Ik wil heel graag beginnen met de prachtige cover en de adembenemende illustaties van Eleni Debo. Zelden heb ik een boek gelezen, waar de illustraties zo perfect bij pasten als deze. Zo mooi, zo verfijnd en kleurrijk. Echt geweldig, om bij weg te dromen gewoon.

En dan de verhalen van de jongeren. Vera van Renterghem heeft deze heel mooi opgeschreven. Alle verhalen zijn zo verschillend, maar toch ook weer niet. Ze bevatten ontzettend veel overeenkomsten, ongeacht waar deze jongere vandaan kwam of wat voor geloof, cultuur, achtergrond of gender deze persoon had. Heel bijzonder om te lezen vond ik dat.
Het boek staat vol met wijze woorden en prachtige uitspraken die me soms echt raakten. Bijna poëtische, sprookjesachtige denkbeelden waar je hart warm van wordt. Want kon het allemaal maar wat er bedacht wordt. Niet alle verhalen waren even realistisch,anderen gaven een heldere en reëele kijk op de wereld van nu. Maar ze waren enorm ambitieus en verbazingwekkend, en dan in de mooiste zin van het woord. En daar ligt echt de charme van dit boek denk ik.
En dat maakte het geheel heel indrukwekkend en moest ik de boel even laten bezinken. Het zet je echt aan het denken. Zeker de verhalen van de vluchtelingen hebben een diepe indruk op me achtergelaten.
Deze generatie jongeren weet precies wat er mis is met de wereld en leggen de vinger precies op de zere plek.
Dit boek laat echt zien dat vanuit wanhoop een hoopvolle situatie kan onstaan, en een droom die realiteit kan worden. Als echte architecten van een nieuwe wereld die je niet moet onderschatten.

Ik zou het iedereen echt aanraden om dit boek eens te lezen en je te laten meevoeren, verrijken en verbazen!

Meer recensies van Tante Boekie