Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Belofte maakt schuld, maar geeft ook hoop op het uitkomen van dromen

Marjanne Scheerhoorn 19 november 2022
Belofte maakt schuld, maar geeft ook hoop op het uitkomen van dromen. Dit is de leidraad in het verhaal Ridgewood Hall 2 - ‘Daniels Belofte’. Zowel in het verleden (1905) als in het heden spelen beloftes, maar ook hopen en dromen een belangrijke rol.

Laat niets je dromen in de weg staan en blijf altijd hoop houden. Beloftes kom je na, ondanks de tweestrijd die je daarvoor moet overwinnen.

Marijke Vos kan je o.a. kennen van haar volgende boeken ‘Ik kom je halen’ (2018), ‘Van Chanel naar flanel’ (2018), ‘Alles op alles’ (2019), ‘Ik pleit voor jou’ (2020), ‘Wedden dat ik blijf’ (2021) en ‘Eens in je leven’ (2022), ‘Edwards Keuze’ (2022, eerste deel Ridgewood Hall Serie) en natuurlijk ook van onder andere de volgende novelles, korte verhalen en series ‘Het staat in de sterren’ (2019, spin-off ‘Van Chanel naar flanel’), 'De Weddingplanner’ (2020), ‘De Matchmaker’ (2021) en ‘De eekhoorntjes affaire’ (2021). In december komt deel 3 ‘James’ Geheim’, van de Ridgewood Hall serie uit.

Marijke Vos is niet alleen schrijfster van feelgood boeken, romans, maar ook sinds de Ridgewood Hall serie van historische romans. Daarnaast is zij ook redacteur, schrijfcoach, vertaalster, een liefhebbende mama en ze kan ook heel goed schilderen en digital art. Samen met haar gezinnetje woont zij in het mooie Brabant en heeft zij een voorliefde voor alpaca’s. Om (beginnende) schrijvers/schrijfsters te helpen met het schrijven van een feelgood verhaal heeft zij het e-boek (kobo-original) ‘Schrijf je eigen feelgood’ (2021) geschreven. Sinds kort heeft Marijke Vos een aparte Instagram-account aangemaakt voor haar (digitale)kunst.

‘Daniels Belofte’ is het tweede deel van de Ridgewood Hall trilogie. Het is de tweede deel van een deels historische romanserie. Deze roman speelt zich deels af in 1905 en in het heden en gaat verder waar de gebeurtenissen uit ‘Edwards Keuze’ stopten. ‘Daniels Belofte’ doet zeker niet onder voor ‘Edwards Keuze’ en is misschien zelfs nog wel beter. Het verhaal neemt een bijzondere wending en eindigt met verschillende cliffhangers in zowel het heden als in het verleden.

In ‘Daniels belofte’ volg je net als in ‘Edwards Keuze’ twee verhaallijnen die elkaar afwisselen, de verhaallijn van Daniel (1905) en de verhaallijn van Rose (heden).

1905 - Daniel Bellamy, de jongste zoon van de graaf van Ridgewood, is de jongste professor op Cambridge University. Hij is druk bezig met zijn carrière op te bouwen en dan ontmoet hij de mooie en vrijgesproken Elizabeth, zij vecht voor haar ambities en dromen en ook voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Daniel komt voor een keuze te staan en moet hij kiezen tussen zijn carrière en de liefde van zijn leven. Hoe zal dit aflopen voor Daniel?

Heden - ruim 100 jaar later worstelt de Londense Rose, een alleenstaande moeder van twee jonge kinderen, met haar leven. Ze verliest haar baan en zet ze zichzelf voor schut bij haar hedendaagse lievelingsauteur. Een week later loopt ze hem letterlijk tegen het lijf, hij herkent haar en Rose weet niet wat erger is. Rose krijgt ook nog onverwacht bezoek van een achternicht met een heel bijzonder verhaal over hun familiegeschiedenis. Wat zullen de vrouwen ontdekken over hun familie en loopt het goed af met Rose en de auteur?

Net als in ‘Edwards Keuze’ heeft Marijke Vos in ‘Daniels Belofte’ ook gebruik gemaakt van verschillende verhaaldelen die wisselen tussen 1905 en heden. Elk deel bestaat uit een aantal hoofdstukken die gemiddeld bestaan uit ongeveer 9 bladzijdes. Dit zorgt er voor dat je een hoofdstuk snel uithebt en dat je door het boek heen vliegt. Even snel een hoofdstuk lezen wordt hierdoor een stukje makkelijker en leuker. Als je ‘Edwards Keuze’ hebt gelezen heb je al meer informatie over de familie Bellamy dan Rose. Marijke Vos zorgt er voor dat je deze informatie niet opnieuw in detail te lezen krijgt en ligt de focus op het ontrafelen van het familiegeheim en wat er met Ridgewood Hall is gebeurd. Het leuke aan het verhaal is dat Marijke Vos verstopte linkjes tussen het heden en verleden legt. Bepaalde gebeurtenissen of bepaalde karaktertrekken komen zowel in het heden als het verleden voor. Dit zorgt er voor dat je echt het idee hebt dat de achternichtjes echt familie zijn van de Bellamy broers. Het boek eindigt met twee epilogen, zowel het verleden als de “toekomst”, waardoor je al een kleine inkijk krijgt in het vervolg van het verhaal ‘James’ Geheim’. Eigenlijk eindigt het boek met twee gigantische cliffhangers waardoor je gelijk wilt doorlezen. Je wilt weten hoe het verhaal afloopt!

De schrijfstijl van Marijke Vos past goed bij het verhaal, het is luchtig en vlot geschreven, met voldoende diepgang. Door de gebeurtenissen in het verhaal, zorgt Marijke Vos er voor dat je door wilt blijven lezen. Het verhaal zuigt je op en neemt je mee naar Londen (Tottenham en Belgravia), Ridgewood House, Cambridge en Ridgewood Hall. Dankzij de schrijfstijl van Marijke Vos kan je met je eigen fantasie de verschillende plekken verder invullen.

Marijke Vos heeft weer voor een fantastische leeservaring gezorgd. Tijdens het lezen wordt je nieuwsgierig gemaakt naar het verhaal en wil je doorlezen tot dat je alles weet. Gedurende de verhalen doorloop je alle mogelijke emoties. Je hoopt tijdens het lezen dat de vragen die je jezelf hebt gesteld voldoende worden beantwoord. Een laatste deel in de Ridgewood Trilogie ‘James’ geheim’ zal niet als een verrassing komen, want hopelijk worden daarin de laatste vragen beantwoord.

Een mooie les vanuit ‘Daniels Belofte’ is dat als je iemand iets beloofd dat je de belofte ook echt moet nakomen. Hierbij moet je goed nadenken wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn. Daarnaast wordt ook je dromen najagen als belangrijk onderwerp behandeld. Dromen en voor jezelf opkomen zal altijd in je leven een belangrijke rol blijven spelen.

Houdt je van historische romans met knappe mannen en sterke onafhankelijke vrouwen? Houd je van boeken die een lach op je gezicht toveren? Houd je van boeken die je niet weg kan leggen en je in hun greep houden? Houd je van boeken waar tegen je gaat schreeuwen uit frustratie omdat je op het vervolg moet wachten voor de antwoorden op al je vragen? Houd je van boeken die fantastische verhalen vertellen? Houd je van historische roman series als ‘De Zeven Zussen’? Dan is ‘Daniels Belofte’ van Marijke Vos iets voor jou (en natuurlijk ook ‘Edwards Keuze’). ‘Daniels Belofte’ is een heerlijke historische roman, het vervolg op ‘Edwards Keuze’ en het zal je zeker niet teleurstellen. Zoals ook vermeldt in de recensie ‘Dinna fash, don’t worry and follow your heart’ doet Marijke Vos ook met ‘Daniels Belofte’ weer niet onder voor andere grote schrijvers van het historische romangenre.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marjanne Scheerhoorn

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.