Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Delen met familie en openstaan voor liefde overwint alles en is alle rijkdom die je nodig hebt

Marjanne Scheerhoorn 29 december 2022
Delen met familie en openstaan voor liefde overwint alles en is alle rijkdom die je nodig hebt. Dit is de leidraad in het verhaal Ridgewood Hall 3 - ‘James’ Geheim’. Zowel in het verleden (1905) als in het heden spelen delen met familie en het openstaan voor liefde een belangrijke rol.

In het leven is niets belangrijker dan familie en liefde voor elkaar. Houden van is iets speciaals als je er maar open voor staat. Geheimen deel je met elkaar als het te zwaar op je weegt, gedeelde smart is halve smart.

Marijke Vos kan je o.a. ook kennen van haar volgende boeken ‘Ik kom je halen’ (2018), ‘Van Chanel naar flanel’ (2018), ‘Alles op alles’ (2019), ‘Ik pleit voor jou’ (2020), ‘Wedden dat ik blijf’ (2021), ‘Eens in je leven’ (2022), De Ridgewood Hall Trilogie met eerste twee boeken ‘Edwards Keuze’ (2022) en ‘Daniels Belofte’ (2022) en natuurlijk ook van onder andere de volgende novelles, korte verhalen en series ‘Het staat in de sterren’ (2019, spin-off ‘Van Chanel naar flanel’), 'De Weddingplanner’ (2020), ‘De Matchmaker’ (2021) en ‘De eekhoorntjes affaire’ (2021).

Marijke Vos is niet alleen schrijfster van feelgood boeken, romans, maar ook sinds de Ridgewood Hall serie van historische romans. Met de Ridgewood Hall serie heeft zij voor een prachtige mengeling van de genres van Lucinda Riley en Julia Quinn gezorgd, maar dan van eigen bodem en met de humor van haarzelf. Daarnaast is zij ook redacteur, schrijfcoach, vertaalster, een liefhebbende mama en ze kan ook heel goed schilderen en ontwikkelt zij zich steeds verder met digital art. Samen met haar gezinnetje woont zij in het mooie Brabant en heeft zij een voorliefde voor alpaca’s. Om (beginnende) schrijvers/schrijfsters te helpen met het schrijven van een feelgood verhaal heeft zij het e-boek (kobo-original) ‘Schrijf je eigen feelgood’ (2021) geschreven. Sinds kort heeft Marijke Vos een aparte Instagram-account aangemaakt voor haar (digitale)kunst.

‘James’ Geheim’ is het derde en laatste deel van de Ridgewood Hall trilogie. Het is laatste deel van een deels historische romanserie. Deze roman speelt zich deels af in 1905 en in het heden en gaat verder waar de gebeurtenissen uit ‘Daniels Belofte’ zijn gestopt. ‘James’ Geheim’ doet zeker niet onder voor ‘Daniels Belofte’ en ‘Edwards Keuze’ en is misschien zelfs nog wel beter. Het verhaal neemt een bijzondere wending en eindigt met verschillende epilogen in zowel het heden als in het verleden. Het verhaal is het prachtige slotstuk van deze fantastische trilogie!

In ‘James’ Geheim’ volg je net als in ‘Edwards Keuze’ en ‘Daniels Belofte’ twee verhaallijnen die elkaar afwisselen, de verhaallijn van James (1905) en de verhaallijn van Iris (heden).

1905 - James Bellamy is nog steeds verbaast over de wending die zijn leven heeft genomen nadat zijn vader is overleden. Hij vlucht naar Londen en dompelt zich onder is het nachtleven en probeert zichzelf zo te ontzien van zijn nieuwe verantwoordelijkheden. Tijdens deze uitspatting maakt James een vreselijke fout. James krijgt vanuit een onverwachte hoek hulp aangeboden en hij pakt dit met twee handen aan. Hij heeft namelijk geen andere keus, denkt hij. Dit betekend wel dat hij zijn vrijheid moet opgeven en de kans op ware liefde?

Heden - ruim 100 jaar later, leeft Iris Bellamy het snelle leven. Ze heeft een goede baan, voldoende vrienden en ze heeft geen gebrek aan mannelijk aandacht. Dan staan er ineens twee achternichten voor haar neus met een bijzonder en mysterieus verhaal over haar familiegeschiedenis. Alleen heeft Iris in dat gedoe weinig zin. Als Iris noodgedwongen rust moet houden, leert ze dat je soms op anderen mag leunen en dat liefde je zomaar overkomt, op de plekken waar je het juist niet verwacht.

Net als in ‘Edwards Keuze’ en ‘Daniels Belofte’ heeft Marijke Vos in ‘James’ Geheim’ ook gebruik gemaakt van verschillende verhaaldelen die wisselen tussen 1905 en heden. Elk deel bestaat uit een aantal hoofdstukken die gemiddeld bestaan uit ongeveer 10 bladzijdes. Dit zorgt er voor dat je een hoofdstuk snel uithebt en dat je door het boek heen vliegt. Even snel een hoofdstuk lezen wordt hierdoor stukke makkelijker en leuker. Als je ‘Edwards Keuze’ en ‘Daniels Belofte’ hebt gelezen heb je al meer informatie over de familie Bellamy dan Iris. Marijke Vos zorgt er voor dat je deze informatie niet opnieuw in detail te lezen krijgt en ligt de focus op het ontrafelen van het familiegeheim en wat er met Ridgewood Hall is gebeurd. Het leuke aan het verhaal is o.a. dat Marijke Vos het heden en het verleden naadloos in elkaar laat overlopen. Het heden gaat verder waar het verleden is gestopt en anders om. Het boek eindigt met drie epilogen die er voor zorgen dat de cirkel weer rond is. De onbeantwoorde vragen worden dan duidelijk en vallen alle puzzelstukjes op zijn plaats.

De schrijfstijl van Marijke Vos past heel goed bij het verhaal, het luchtig en vlot geschreven en ze is niet bang om de moeilijke onderwerpen uit de weg te gaan. Dit kan er toe leiden dat je af en toe een traantje weg moet pinken. Door de mooie overloop van het verleden naar het heden in het verhaal, is het lastig het boek weg te leggen. Je wilt weten wat is het geheim en wat is er met Ridgewood Hall gebeurd?

Marijke Vos heeft ook met ‘James’ Geheim’ weer voor een fantastische leeservaring gezorgd! Als je het boek leest wordt je nieuwsgierig naar het verloop van het verhaal en wil je blijven doorlezen. Tijdens het lezen krijg je stukje bij beetje de lang verwachtte antwoorden op de vragen die je had. Hopelijk wordt de Ridgewood serie verder uitgebreid, want je kan geen genoeg krijgen van de gebroeders Bellamy!

Een mooie les uit ‘James’ Geheim’ is dat familie en liefde alles kunnen overwinnen en dat je niet meer nodig hebt dan liefde en familie. Als je elkaar hebt en van elkaar houdt, maakt het niet uit waar je woont als je maar bij elkaar bent.

‘James’ Geheim’ is het prachtige slot van de Ridgewood Hall trilogie. Alle puzzelstukjes liggen nu op hun plek en de cirkel is nu rond.

Houd je van historische romans? Ben je dol op knappe mannen en sterke onafhankelijke vrouwen? Houd je van boeken die een lach op gezicht toveren en soms een traan in je ogen laten ontstaan? Houd je van boeken die je in een keer wilt uitlezen? Dan is de Ridgewood Hall Trilogie echt iets voor jou! ‘James’ Geheim’ is een fantastische deels historische roman, het laatste deel van de Ridgewood Hall Trilogie die je zeker niet zal teleurstellen. ‘James’ Geheim’ en eigenlijk met de hele Ridgewood Hall Trilogie doet Marijke Vos niet onder voor andere grote schrijvers uit het historische romangenre.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marjanne Scheerhoorn

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.