Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een mogelijke toekomst voor Nederland

‘Leegland’ is het nieuwste boek van Marjan Brouwers waar zij de afgelopen vijf jaar aan heeft gewerkt. Naast ‘Leegland’ heeft Marjan onder andere ook ‘Zicht op Kastelen’ en ‘Ren, Janina, ren!’ geschreven. ‘Leegland’ is uitgegeven bij Uitgeverij Passage in Groningen. Op dit moment werkt Marjan aan het vervolg van ‘Leegland’.

‘Leegland’ heb ik samen met andere leesfanaten gelezen en besproken in de leesclub op Hebban. In deze leesclub hebben we interessante discussies gevoerd en hebben we onze inzichten en meningen met elkaar gedeeld. Dit zette mij soms aan het denken hoe ik het boek zie en wat voor impact het boek op mij heeft gehad. Voor mij is ‘Leegland’ geen science fiction boek, maar één van de mogelijke toekomstbeelden van Nederland.

‘Leegland’ gaat over Republiek Nieuw-Nederland, een mogelijke toekomst versie van Nederland waarin de Natuur en de dictatuur de macht hebben gekregen. Grote delen van Nederland zijn door het hoge water (deels) ondergelopen of zijn zelfs verzonken waardoor je bij laagwater alleen nog de kerktorens kan zien. Amersfoort ligt aan de zee en in Zwolle wil je liever niet meer komen. Zwolle is de plek waar je naartoe gaat als je veroordeelt bent en waar je niet meer levend uitkomt. De Rebellen van Archipel Amsterdam proberen Nederland van huidige president te ontdoen. Daarnaast moet je oppassen voor de Geheime Dienst en dat je niet de verkeerde dingen doet in het oog van de president. Dan heb je ook nog Leegland, het onbekende, het enge, het mysterieuze, de toekomst? In ‘Leegland’ speelt niet alleen de onderdrukking vanuit de Republiek een belangrijke rol, maar ook het Vikingvirus. Wat is het eigenlijk en hoe besmettelijk is het en is er al een vaccin? In ‘Leegland’ wordt je meegenomen in de verhalen van Senna, Julius en Eva.

Marjan heeft in ‘Leegland’ de keuze gemaakt om het verhaal van Republiek Nieuw-Nederland te laten vertellen uit het perspectief van drie jonge personages. Soldate Senna, Enclave jongen Julius en zijn zusje Eva. Door de ervaringen en de geschiedenis van deze jongen mensen krijg je inzicht in het Nederland van de toekomst, beter bekend als Republiek Nieuw-Nederland. Nederland is in handen van een president en het is meer een dictatuur dan een democratie. In de komende 100-200 jaar staat ons veel te wachten, namelijk een klimaatoorlog, een vreselijk virus en een onbekend stuk Nederland, Leegland.

Marjan beschrijft de personages op een prettige manier waardoor je makkelijk contact maakt met de personages. Dit zorgt er voor dat je je makkelijk kan inleven in de personages en dat de personages een bepaald plekje in je hart veroveren. Senna is een soldate, haar verhaal begint doordat ze verraden is door haar Kapitein waardoor ze wordt veroordeelt tot een deserteur en wordt ze op de trein naar Fort Zwolle gezet om haar straf uit te zitten. Doordat ze weet wat ze heeft gedaan en dat ze juist niet de verkeerde dingen heeft gedaan, houdt zij de moet erin om zich in te blijven zetten voor de goede mens en haar doel om Leegland te bereiken te kunnen volbrengen. Julius is een Enclave jongen en de zoon van Walter. Hij is zo groen als gras en weet niet zo goed wat hij moet doen buiten de Enclave. Als hij op zichzelf aangewezen is, is de kans groot dat hij het niet overleeft. Eva is het jongere zusje van Julius en zij is vrij rebellerend en wilt ontkomen aan de Enclave. Ze doet er alles aan om aan de Enclave te ontkomen en zichzelf vrij te vechten. Gedurende het verhaal kom je nog verschillende andere personages tegen als Walter, Kosse Lester, de President, de Urkers, de Piraten en Cecilia. Elk personage heeft zijn eigen karaktertrekken en heeft een bepaald verleden. Door de verschillende verhalen en door de verschillende karakters heeft Marjan voor een mooie mix gezorgd. Je houdt van een personage of je haat hem of haar. Ondanks dat je misschien een personage haat voel je wel een soort empathie voor deze personen, omdat je niet altijd het volledige verhaal kent.

Marjan maakt gebruik van een gemakkelijke schrijfstijl welke vlot en lekker wegleest. Doordat Marjan gebruik maakt van kortere zinnen is het boek leesbaar en is het ook aantrekkelijk voor de jonge lezers die niet zo van lezen houden en om jonge lezers aan het lezen te krijgen. De vlotte schrijfstijl zorgt er voor dat je door het boek heen vliegt en dat je het jammer vindt dat het boek zo snel uit is. Marjan geeft de lezer ook ruimte om zelf een beeld te vormen over hoe Republiek Nieuw-Nederland er uitziet. Dit doet zij om het verhaal te laten starten midden in tijd dat het oude Nederland (zoals wij het kennen) verboden en vergeten is en de personages niet beter weten dan dat alleen Republiek Nieuw-Nederland heeft bestaan. Daarnaast is het ook fijn om niet te veel achtergrond te krijgen vooraf aan het boek zodat je tijdens het lezen verrast wordt. Marjan zorgt er voor dat je steeds voor verrassingen komt te staan.

In ‘Leegland’ spelen verschillende plekken / plaatsen een belangrijke rol. Het verhaal speelt zich af in Republiek Nieuw-Nederland waar Amersfoort aan Zee de belangrijkste stad is. Mocht je worden opgepakt door de Geheime Dienst of je doet iets wat niet naar de zin van de president is, kom je terecht op het schavot om vervolgens op de trein te worden gezet naar Fort Zwolle. Archipel Amsterdam is het toneel van de rebellen en het hoge noorden, beter bekend als o.a. Drenthe en Groningen zijn een grote wildernis geworden, namelijk Leegland. In ‘Leegland’ beschrijft Marjan op een interessante en beeldende manier hoe de verschillende plekken er uitzien en wordt je nieuwsgierig gemaakt naar Leegland. Doordat de hoofdpersonages geen idee hebben van hoe Leegland er uit ziet en wat je daar zullen aantreffen en alleen maar verhalen erover kennen wordt het beschreven als een leeg land waar de natuur de overhand heeft gekregen en waar Kosse Lester, mocht hij bestaan, de macht heeft. Daarnaast schijnt het moeilijk te overleven zijn in Leegland. Door de beschrijvingen van Marjan heb ik een mooi beeld gekregen van de verschillende plekken en is mijn interesse gewekt.

Met ‘Leegland’ geeft Marjan een mooi kijkje in een mogelijke toekomst van Nederland. Marjan heeft er voor gezorgd dat ik ben gaan nadenken en dat ik deze toekomst niet wil voor Nederland en eigenlijk ook niet voor elk ander land. Als het zover komt wat kan je dan doen? In ‘Leegland’ wordt ook een ander recent onderwerp aangehaald, namelijk een dodelijk virus. In ‘Leegland’ heb je het Vikingvirus, wat je aan het denken zet nu Nederland, de hele wereld, wordt bedreigd door de COVID-19 pandemie. Hoe pakken ze zo’n virus in de toekomst aan, is er al een vaccin en wat is geoorloofd en wat niet? Wat kun je als individu doen en wat niet? Zon virus, echt of bedacht, zet je aan het denken. Een virus kent geen tijd of technologische ontwikkelingen het is er of het is er niet en de mensheid wordt door het virus gestuurd en bedreigd. Het is een onzichtbare vijand die, als het goed is, met een vaccin te bestrijden is. Marjan zorgt er voor dat dit onderwerp een belangrijke, maar niet direct de hoofdrol heeft in ‘Leegland’.

Tot slot, ‘Leegland’ is een heerlijk boek welke je meeneemt in het Nederland van de toekomst en welke je laat nadenken wat de toekomst voor ons, Nederlanders, in petto heeft.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marjanne Scheerhoorn

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.