Advertentie

Geestverwanten is het debuut van Hilda Spruit welke in 2015 bij uitgeverij Oleander voor het eerst werd uitgegeven. Geestverwanten is de winnaar van de jonge jury debuutprijs in 2016. Het is een heerlijk boek waarbij je de spanning tot de laatste letter voelt. Het boek neemt je mee in het verhaal van Merthe en leer je haar vrienden en familie goed kennen. Gedurende het verhaal krijg je soms hints over de afloop van het verhaal of word je juist op het verkeerde spoor gezet. Daarnaast zorgt Hilda er ook voor dat de spanning goed wordt opgebouwd en laat ze je ook kennis maken met glaasje draaien en de gevaarlijke gevolgen ervan als niet weet wat je doet. Het is een young adult thriller waardoor je aan het denken wordt gezet dat alles een reden heeft en niets zomaar gebeurt.

In Geestverwanten krijgt Merthe een mededeling van haar ouders welke haar leven compleet veranderd. Haar beeld van wie ze is en haar ouders en zus zijn verandert compleet. Niets is meer zeker. Op een benauwde zomeravond, tijdens een hevige storm, besluit Merthe samen met haar beste vriendinnen Anouk en Fenneke dat het tijd is dat ze antwoorden krijgt over wie ze is. De meiden besluiten om glaasje te draaien. Dit houdt in dat ze alle letters van het alfabet, cijfers 0 tot en met 9, en de woorden “JA” en “NEE” op papier schrijven en uitknippen om vervolgens geesten op te roepen door middel het glas om te draaien, zodat ze antwoorden kunnen krijgen op de vragen die ze hebben. De antwoorden welke de meisjes krijgen zorgen niet voor helderheid, maar juist voor meer vragen. Dit leidt ertoe dat de meisjes samen naar antwoorden gaan zoeken wat uiteindelijk leidt dat hun vriendschap onderdruk komt te staan. Het spirituele avontuur zet het leven van de meisjes op zijn kop en het zal ook drastisch veranderen.

Hilda Spruit beschrijft de personages in het boek een mooie manier. Wat bedoel ik hiermee? Elk personage heeft zijn of haar eigen karakteristieken en bepaalde trekjes. Hierdoor wordt elk personage echt een individu. Bij Merthe, de hoofdpersoon, denk je eerst dat het een doorsnee meisje is, maar schijn bedriegt. Haar beste vriendin Fenneke is heel voorzichtig en wilt eigenlijk niets te maken hebben met het glaasje draaien. Anouk, Merthe’s andere beste vriendin is juist de rebel van de drie. Ze ziet nergens gevaar in en durft echt alles. Naast deze drie meiden spelen ook de ouders van Merthe een belangrijke rol, maar ook haar tante Tilly, Margreet, Siep en een aantal personages uit het verleden en heden. Iedereen heeft zijn eigen verhaal wat in bepaalde maten in het boek zijn eigen plekje krijgt.

In het boek leegt Hilda verschillende termen uit welke met spiritualiteit en paranormaal begaafdheid te maken hebben. Dit zorgt voor extra diepgang in het verhaal en draagt het ook bij dat het verhaal op dit gebied geloofwaardiger wordt. Deze extra laag draagt ook bij aan de spanning in het boek en zorgt ervoor dat je door wilt blijven lezen tot dat het boek uit is.

Geestverwanten is een aanrader voor iedereen die van spannende boeken houdt met een bovennatuurlijk tintje.

Reacties op: Spannende paranormale YA-thriller

138
Geestverwanten - Hilda Spruit
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners