Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Dystopian sprookje, een opmerkelijke familie, de jongen en de robots

Marjanne Scheerhoorn 14 november 2023
Het boomhuis in het bos is het derde boek van T.J. Klune wat naar het Nederlands is vertaald naast Het weeshuis aan de azuurblauwe zee en Het gefluister achter de deur.

Vic een jongeman van begin twintig woont samen met zijn familie, bestaande uit vader Gio (android) en twee robots (Zuster Ratchet en Rambo) in een boomhuis in het bos. Op een gegeven moment vind Vic een android in een schroothoop en knapt deze samen met Zuster Ratchet en Rambo op. Vanaf dat moment is het leven van de familie op zijn kop gezet en verdwijnt Gio. Het bijzondere gezelschap gaat samen op reis om Gio terug te halen.

Het verhaal draait om Vic, een jongeman die opgegroeid is tussen de robots en geen ander mens kent. Hij stoeit met zijn geaardheid en wat de term liefde voor familie en voor anderen inhoud. Naast Vic heeft Klune ook een vaderfiguur gemaakt, namelijk de wetenschapper en schepper Gio. Vic en Gio hebben samen (vooraf aan het verhaal) de robots Zuster Ratchet (met verschillende protocollen) en Rambo (stofzuiger) gerepareerd. Iedereen is anders en heeft een andere rol in deze kleine bijzondere familie. Tenslotte heb je ook nog Hap, een android die Vic heeft gevonden en weer werkend heeft gekregen. De personages zijn mooi omschreven en ieder heeft duidelijk zijn eigen identiteit.

Het boek kwam wat sloom op gang, veel tijd werd besteed aan het samenleven in het bos als een vreemde familie. Na de vondst van Hap kwam er wat snelheid in tot dat het stel op reis ging, toen zat het in verhaal in de hoogste versnelling. Voor mij had dit voor het verhaal meer in evenwicht mogen zijn, zodat het verhaal wat natuurlijker zou verlopen.

Mooie thema’s werden er wel besproken in het verhaal, zoals liefde, familie, identiteit, geluk, vriendschap en de mensheid. In het boek zaten ook belangrijke lessen, zoals op pagina 29:
Gesprek tussen Vic, Rambo en Zuster Ratchet en op een gegeven moment zegt Rambo: “Ik ben goed zoals ik ben”. Dit geeft aan dat je mag zijn zoals je bent en dat je anderen ook in hun eigenwaarden moet laten. Zulke mooie stukjes komen door het hele boek door voor. Je moet vooral ook dapper zijn, anders kan je het onverwachte van het leven niet aan. Dit vond ik persoonlijk een van de mooiere kanten van het boek.

Mijn verwachtingen van het boek waren vrij hoog, dit komt doordat ik genoten had van het liefdevolle boek “Het weeshuis aan de azuurblauwe zee”. Mijn verwachting is helaas niet uitgekomen en was het boek voor mij niet helemaal in evenwicht en hadden bepaalde onderwerpen wat minder belicht mogen worden en andere misschien wat meer. Maar dat is persoonlijk voor mij. Het kan ook zo komen dat dit meer door de Nederlandse taal komt dan door de schrijfstijl van de auteur.

Echter heb ik nog wel vragen die niet zijn beantwoord toen het verhaal uit was. Er zijn een aantal open eindjes en zaken die niet duidelijk verklaard zijn. Onder anderen, wat voor robots/machines zijn de oudjes, waarom woonden ze zo dicht bij de schroothoop, hoe gaat het verhaal verder?

Al met al heb ik genoten van het boek en hebben bepaalde personages een plekje in mijn hart gekregen. Het voelt dan als de beschrijving van Rambo: “Het kriebelt. En voelt warm. Alsof ik weer vol afval zit, maar ik ben net geleegd, dus dat kan het niet zijn” (pagina 43). De belangrijkste les in het boek is: wees jezelf, je bent namelijk goed zoals je bent en laat je niet veranderen door anderen.
1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marjanne Scheerhoorn

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.