Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Puzzel met nog ruimte voor verbetering

MarlousDemian 10 juli 2024
Wie schrijft, die blijft, is het boek geschreven door Heleen van den Hoven.
We lazen dit boek in de leesclub van de boekenreizigers.

De eerste reactie die ik had, toen ik de cover zag. Oh gaaf, dat lijkt wel een verwijzing naar een potje Cluedo. Ik had daardoor sterk het idee van een puzzelverhaal waarin je erachter komt wie uiteindelijk de dader is.

Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van Jojanneke en Suus. Ze zijn onderdeel van de twaalf deelnemers aan een schrijfwedstrijd op een kasteel. De deelnemer die tijdens deze dagen samen daar het minst zich ontwikkelt met hun eigen verhaal, moet de wedstrijd verlaten om uiteindelijk een winnaar over te laten.
Gedurende de dagen in het kasteel wordt er een aantal moorden gepleegd. Je leest mee met de verhalen van de deelnemers en onderling is er ook een aardige soap gaande. Aan het begin moeten de deelnemers een afbeelding van een dier kiezen en daarmee blijft de anonimiteit onder de verhalen en dus eerlijk beoordeeld. Als lezer zijnde wordt je dus gelijk meegenomen in de puzzel. Aan het begin van het boek wordt er wel verwezen naar een puzzelblad dat je kan downloaden.

Er gebeurt een hoop in het verhaal. Ik vond het soms wel ingewikkeld en zal daarom tijdens het lezen ook wel missers hebben gemaakt. Ik vond het wel een erg leuke opzet van het verhaal. Misschien was het aantal deelnemers wel te veel van het goede, zeker met de onderlinge kwesties tussen de deelnemers maakte het dat niet eenvoudiger. Via flashback kreeg je wel inzicht in wat er gespeeld heeft of nog speelt.
Ik had het einde niet helemaal verwacht. Ik denk dat ik het verhaal qua puzzel nog eens moet overlezen om het helemaal te snappen. Toch vond ik de opzet geslaagd en is dit een manier die ik wel enorm kan waarderen.
ik kom tot 3,5* maar vanwege de leuke opzet die ik enorm waardeer rond ik naar boven af.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van MarlousDemian

Gesponsord

Leen (27) zit gevangen in een kelder. Pas als hij zelf begrijpt waarom, zal zijn moeder hem vrijlaten. Literaire thriller. Spannend en aangrijpend. Vakantietip!

Stemmen laat de kracht van taal laat zien. Bijzonder knap hoe Boekwijt erin slaagt warmte en kou en hoop en verdriet in enkele zinnen te vangen.