Zeer boeiend en behulpzaam boek
Niemand heeft een perfecte jeugd gehad..
"trauma is een barst in je gevoel van veiligheid en verbinding. Het verleden beheerst het heden en bepaalt zo ook de toekomst"
Cheryl Llewelyn is traumatherapeut en legt in dit boek uit hoe ze de nieuwste wetenschappelijke inzichten verbindt met oude wijsheid.
De nervus vagus is een belangrijke en de langste zenuw die begint in de hersenstam en zich uitstrekt tot in de buik. Deze zenuw is belangrijk, oa voor ons gevoel van veiligheid.
Chakra's zijn draaiende subtiele energiecentra in het lichaam. Er zijn 7 grote en nog veel meer kleine.. Je kunt ze voelen als je je er voor openstelt. Daar zijn ook oefeningen voor. Ik voel ze bv goed onder mijn voeten en in mijn handen.
Met behulp van Kirlian fotografie kun je ook de kleurige energievelden zichtbaar maken.
Llewelyn ontwikkelde een methode, een soort routebeschrijving voor psychologisch herstel door deze 2 met elkaar te verbinden. Deze 2 systemen (nervus vagus en chakra's) overlappen elkaar, zo ontdekte zij.
Het is zinvol om emotionele wonden te helen, om niet te worden geleefd door het verleden. Wegstoppen veroorzaakt uiteindelijk ook fysieke klachten.
Veiligheid blijkt van groot belang. Wanneer je je niet veilig kunt voelen is het lastig tot bloei te komen.
Het boek is in drieen verdeeld met totaal 12 hoofdstukken. Deel 2 ~Helen via de chakra's en de nervus vagus~beslaat het grootste deel en vond ik ook het boeiendste. Maar de andere delen zijn ook nodig en zeker interessant.
In deel 2 lees je heel uitgebreide informatie over de 7 hoofdchakra's en hoe die verbinding met de nervus vagus is.. Met in elk hoofdstuk ook oefeningen en/of schrijfopdrachten en aan het eind een handige korte samenvatting. En je leest een aantal praktijkvoorbeelden die nog verduidelijken.
De gezondheid van de chakra's is net zo belangrijk als die van je fysieke lichaam. De oefeningen in dit boek kunnen behulpzaam zijn, maar ook bv yoga.
Dit is een handzaam, prima te begrijpen boek, ook voor de leek, hier en daar misschien wat ingewikkelde termen, maar dat is niet heel erg, bij een tweede lezing zul je het al beter begrijpen.