Advertentie
    Merel Kuitert Hebban Recensent

Na Justine en Maurice, die beiden genomineerd werden voor de Hercule Poirotprijs, keert Anne-Laure van Neer terug met haar nieuwe misdaadroman Louise. Dit keer vanuit het perspectief van niemand minder dan Anne-Laure van Neer zelf. Of toch niet?

Een boek in een boek: Het is raar, maar waar. Louise wordt geschreven vanuit Anne-Laure van Neer, die zeven maanden zwanger is en na een breuk met haar vriend bij de volkomen vreemde Louise in gaat wonen. Ze vindt Louise’s manuscript, en stuit op een misdaadverhaal met Louise in de hoofdrol, dat wellicht echt gebeurd zou kunnen zijn.

Zowel de schrijfstijl als het plot van dit boek zijn bizar. Je leest als het ware een verhaal in een verhaal, waardoor je als lezer zowel twijfelt aan de betrouwbaarheid van de schrijfster als aan alle andere personages in het verhaal, zoals Louise en haar demente echtgenoot Roger. Dit doet echter niet af aan het mysterieuze sfeertje dat wordt neergezet. In tegendeel: Het helpt er juist aan mee. De humoristische schrijfstijl van van Neer is dan weer een opvallend element. Het stemmetje in haar hoofd, Agatha, kan scherp maar vermakelijk uit de hoek komen. Deze rare humor tegen de lugubere achtergrond van gebeurtenissen maakt het geheel bizar, doch intrigerend. Je wilt door blijven lezen om precies te weten te komen wat er is gebeurd en aan de hand is.

De spanning bouwt zich als het ware op in een relatief korte tijd, aangezien het hele verhaal zich ongeveer in anderhalve maand afspeelt. Deze wordt als het ware door de zwangerschap gedreven. Naarmate Louise verder komt in haar zwangerschap, bouwt de spanning zich op, en komt deze tot een hoogtepunt ten tijde van haar bevalling. Naast de originele verhaallijn, maak je echter tevens sprongen naar het verleden door het ‘verhaal in het verhaal’. Dit zorgt voor een dynamisch effect, naast het feit dat je als lezer scherp moet blijven om nergens details over het hoofd te zien. Is de schrijfster, zowel Louise als Anne-Leur, immers wel te vertrouwen?

Was dit een nagelbijtende thriller die je slapeloze nachten zal bezorgen? Nee. Was het een origineel, intrigerend, spannend en bijzonder boek? Absoluut. Wil je een keer uit je comfortzone stappen en kun je tegen een beetje spanning, dan moet je Louise zeker oppakken in de boekhandel.

‘Schrijf er een boek over. Niemand zal geloven dat het waargebeurd is.’

Reacties op: Nét niet te bizar voor woorden

11
Louise - Anne-Laure Van Neer
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 19,95 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker