Ontrafel het geheim

Mieke Schepens Mieke Schepens
7 apr 2022

Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog.

Voordat de auteur over de 10 gouden tips van het SUPERBREIN-geheim vrijgeeft, lezen we over de algemene ontwikkeling van kinderhersenen.
Het is alsof we door een sleutelgat in het voorwoord stiekem mee mogen kijken naar de informatie die gegeven wordt.

“…je hersenen bepalen wat je doet, voelt en kunt en waar je aan blootgesteld wordt, maar wat je doet, voelt en kunt en waar je aan blootgesteld wordt, bepalen ook hoe je hersenen zich ontwikkelen.”

Hierna volgen de tien gouden tips.
1. slapen
7. reageren
8. elkaar knuffelen
9. imiteren
10. niet stressen

Als je de eerste letters van deze hoofdstukken van boven naar beneden leest, vormen ze samen het woord: SUPERBREIN. Dit helpt je om alle tips te onthouden en door te geven aan anderen.

Over de laatste tip ‘niet stressen’: deze woorden worden vaak uitgesproken, maar het valt niet altijd mee om dat te realiseren. Dat begrijpt de auteur van dit boek ook, maar benadrukt hier wel het belang.

“Een veilige liefdevolle omgeving is een omgeving waarin ze gezien, gehoord en – op emotioneel, sociaal, cognitief en lichamelijk gebied – goed verzorgd en gestimuleerd worden. Zo’n omgeving ondersteunt de ontwikkeling van de hersenen. Daardoor kunnen kinderen zich vaardigheden eigen maken die hen helpen een goed en gelukkig leven te lieden. Een liefdevolle opvoeding in een veilige omgeving is het belangrijkst dat we kinderen kunnen geven.”

In het tweede deel van het boek lees je een verhaal om voor te lezen en samen te genieten van de illustraties. De sleutel die voor het verhaal staat verwijst naar de toepassing van wat je in het eerste deel al gelezen hebt over de tien tips. Denk dan aan het sleutelgat bij het eerste deel.

‘Bonne’ is zowel een meisjes- als een jongensnaam en betekent: goede toekomst. En dat wil je iedereen graag schenken.

In het verhaal ‘Bonne en het SUPERBREIN-geheim’ lees je over de peuter Bonne, over wat ze kan en over wat ze nog niet kan.
Gelukkig is er een professor die heel veel gelezen en hard nagedacht heeft over hoe de hersenen van kinderen sterker kunnen worden. Ze heeft een lijstje met 10 dingen gemaakt die het brein (hersenen) sterker maken en in het verhaal met Bonne wordt duidelijk wat er bedoeld wordt met deze tien woorden.

Na elk hoofdstukje met als titel een van de tien woorden van het lijstje worden een paar vragen gesteld aan het kind. Het is ook goed voor de ouders of grootouders om de antwoorden op deze vragen te horen.
Zo groeien ze nog meer naar elkaar toe, terwijl de hersenen al een stukje sterker geworden zijn.
Ik heb ‘Het SUPERBREIN-geheim’ graag gelezen.

Deel dit geheim met jullie vrienden want: ‘sharing is caring’. Je deelt iets goeds omdat je dat die ander ook gunt.

Meer recensies van Mieke Schepens