Mysterieus maar ongrijpbaar
Twee verhaallijn, twee vrouwen, één mysterie.
Anna leeft in 1910 als een jonge boerendochter en bevindt zich ineens in het middelpunt van een mysterie.
Sarah Harper loopt jaren later in de voetstappen van Anna en ontdekt duistere en mysterieuze geheimen aan de westkust van Ierland.
Na een vrij interessante start waarin je vooral Sarah leert kennen en uiteindelijk ook Anna doormiddel van de dagboekfragmenten die in de ik-vorm zijn geschreven, neemt het verhaal qua spanning en interessante gebeurtenissen een beetje af. Er wordt best wel veel om de hete brij heen gedraaid waarna het uiteindelijk dus even duurt voordat er weer echt iets staat te gebeuren.
Waar wel een mooi evenwicht in zit is dat op het ene moment het ene perspectief wat interessanter is en op een ander moment het andere perspectief. Dat wil niet altijd zeggen dat dat heel positief is, want bij de stukken die wat langdradiger zijn, waarin wat minder gebeurt, verzwakt je aandacht dan ook sneller. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de beschrijving enigszins mysterieus en magisch aanvoelt, maar dat in de loop van het verhaal eigenlijk een beetje mist.
Dat gevoel had ik ook bij het eerste deel, alleen wist dat verhaal me nog nét iets meer mee te slepen dan dit boek. De titel lijkt te insinueren dat het om het verzamelen van verhalen, zoals boeken gaat. Maar het gaat meer om het verzamelen van verhalen van mensen die mogelijk wel of niet iets bovennatuurlijks hebben meegemaakt of erover hebben gehoord. Doordat het via via aan elkaar is doorgegeven zit dat dus niet definitief in het boek zelf.
Wat de twee verhaallijnen uiteindelijk precies met elkaar te maken hebben, behalve dat Sarah het dagboek van Anna vindt, is me aan het eind nog niet helemaal duidelijk. Het lijkt er meer op dat de twee verhaallijnen door het dagboek met elkaar verweven zijn. Het is niet per se zo dat Sarah echt in de voetstappen van Anna treedt.
Wat wel erg positief aan het boek is, is de schrijfstijl van Evie Woods. Die is namelijk erg toegankelijk waardoor het niet moeilijk is om toch lekker verder te lezen en erachter te komen hoe het verhaal afloopt.